[Column] Dè es so! Een andere wereld

Nathalie
4 maart 2018
Het woord Kronenburg kan uiteenlopende gevoelens bij verschillende mensen oproepen. Naast dat het een stadje en voormalige burcht in Duitsland is, is het een oude buurt in Antwerpen, een voormalig kasteel in Utrecht en een wijk en winkelcentrum in Arnhem. En uiteraard niet te vergeten een prachtig bezongen park in Nijmegen.

Wie kent niet de jaren 80-hit van de Frank Boeijen Groep ‘Kronenburger Park’, waarbij dit schitterende park op eigenwijze Nederlandstalig werd bezongen door een band die zich wist te onderscheiden door hits, doorspekt met poëzie en een hoog maatschappelijk bewustzijn. Zo ook dit nummer dat meer blijkt te zijn dan een fijne meezinger, maar de prostitutie belicht die met name in de jaren 70 aan de orde van de nacht was.

In dit legendarische nummer vindt een gesprek plaats waarbij Frank een prostituee ervan probeert te overtuigen aan haar situatie te ontsnappen: ‘Ga die wereld uit’, met het terugkerende motief ‘één seconde’. Het kost weinig moeite om je er een voorstelling van te kunnen maken hoe uitzichtloos haar situatie is. Maar ook degene die haar bezoekt, zit gevangen in een onontkoombaar stramien waar ook zijn onwetende vrouw weer het slachtoffer van is. Het heeft iets melancholisch. Iets vicieus.

De setting is er ook letterlijk één van dag en nacht. Waarbij men aan de ene kant de vrolijkheid kan voelen van zorgeloos picknickende en wandelende mensen in het zonnetje, suggereert het lied anderzijds dat het ’s avonds laat een toevluchtsoord is voor gevallen vrouwen die in hun inkomen proberen te voorzien door hun lichaam te verkopen aan ontevreden mannen. Iets dat van alle tijden is.

Het heuvelachtige park heeft een lange geschiedenis van meer dan twee eeuwen. In 1880 werd zij aangelegd door één van onze zuiderburen die voor het nodige groen zorgde middels bomen en struiken. Voor verdere levendigheid werd gezorgd met de komst van een volière en een hertenkamp, waarbij in de laatste zich, ondanks de naam doet vermoeden, ook andere dieren ophouden. Als finishing touch ontstond aan de voet van de ruim dertig meter hoge Kronenburgertoren een vijver uit de overblijfselen van de verdedigingsgracht waarbij de stadsmuur een mooie achtergrond zou vormen. De toren is ook wel bekend als de ‘Kruittoren’ omdat dit de functie was die het in vroegere tijden bekleedde.

Denk aan Nijmegen en je denkt aan het Kronenburgerpark. Denk aan het Kronenburgerpark en je denkt aan Frank en zijn lied. En na het lezen van dit stukje heb je wellicht een veranderde beeldvorming ten aanzien van een park, waar je voorheen misschien argelozer doorheen liep dan je lief was. Bedenk dan dat één seconde voldoende is om daar voor eens en altijd verandering in te brengen…

Houje!


Dit bericht delen:

Advertenties