Overwegend positief beeld in Stads- en Wijkmonitor
Van onze redactie
27 februari 2018
Een groeiend inwonertal, veel nieuwe woningen en hoge scores voor de aantrekkelijkheid van wonen. Dat zijn enkele van de vele resultaten die de Nijmeegse Stads- en Wijkmonitor, een jaarlijks overzicht van de staat van de stad en de wijken, laat zien. Criminaliteit is als genoemd probleem gedaald en op de eerste plaats van ervaren stads- en buurtproblemen staat nu verkeersdrukte/verkeersveiligheid.
Elk jaar geeft de gemeente in de Stads- en Wijkmonitor een beeld van de ontwikkelingen in de stad, op basis van diverse onderzoeken en statistieken. Aan de orde komen thema’s als wonen, gezondheid en zorg, werk, duurzaamheid en binnenstad. De monitor levert veel informatie die de komende jaren kan helpen het beleid te bepalen.
Enkele opvallende uitkomsten staan hieronder beschreven.
Wonen en woonaantrekkelijkheid
Nijmegen telt nu ruim 176.000 inwoners. De verwachting is dat Nijmegen in 2025 circa 187.000 inwoners zal hebben. De afgelopen twee jaar werden er gemiddeld 1400 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Toch is er nog een forse krapte op de woningmarkt, zowel bij koopwoningen als huurwoningen.
De waardering bij Nijmegenaren voor hun stad (7,7) en woonbuurt (7,5) is de afgelopen jaren iets gestegen. Er zijn minder wijken met een benedengemiddeld woonklimaat, 6 van de 35 tegenover 9 vier jaar geleden. In 5 wijken is er sprake van negatieve ontwikkelingen. Met name in Dukenburg geven opvallend veel mensen aan dat hun buurt achteruit gaat. In 8 wijken, waarvan 3 in Nijmegen-West, zien we positieve ontwikkelingen. Het woon- en leefklimaat in Nijmegen-Noord scoort bovengemiddeld goed. De waardering voor de openbare ruimte is gestegen van 6,8 naar 7,0.
Als belangrijkste stads- en buurtprobleem is drukte/bereikbaarheid in 2017 op de eerste plaats terecht gekomen. Criminaliteit als ervaren probleem daalt; dit strookt ook met de dalende criminaliteitscijfers.
Gezondheid en zorg
Het aantal Nijmegenaren dat zich gezond voelt, is iets gestegen, van 76 naar 78%. De sociale wijkteams functioneren als toegangspoort tot zorgvoorzieningen. Een meerderheid van de mensen die contact hadden met een sociaal wijkteam, is daar tevreden over, 12% is ontevreden. De ervaringen van cliënten die gebruik maken van WMO en jeugdhulp zijn tamelijk positief: van 6,8 tot 7,9. Ruim 30% van de Nijmeegse huishoudens maakt gebruik van een of meer voorzieningen of regelingen op het vlak van zorg, werk en inkomen. Eenoudergezinnen, huishoudens van niet-westerse afkomst en huishoudens uit Dukenburg, Lindenholt, Oud- en Nieuw-West en Zuid maken het meest gebruik van regelingen. Veel Nijmegenaren zetten zich in hun vrije tijd in voor anderen, organisaties of de woonbuurt, 55% tegenover 53% bij vorige meting. Het aantal huishoudens met een laag inkomen, onder de lage-inkomensgrens met kans op armoede, is licht gedaald en minder huishoudens dan een paar jaar geleden geven aan dat ze er financieel slecht voorstaan. Wel is het aantal huishoudens dat langdurig een laag inkomen heeft nog wat toegenomen. Verder blijkt uit onderzoek van de GGD dat er sprake is van een toename van eenzaamheid.
Werk
Na een aantal jaren van daling door de recessie stijgt nu het aantal banen weer. De werkloosheid is gedaald van 8,8% in 2014 naar 5,4% in 2017. Het aantal werkloze jongeren bleef gelijk (11%). Voor de komende jaren wordt een verdere groei van het aantal banen verwacht. De waardering van ondernemers en instellingen voor het ondernemingsklimaat is iets gestegen van 6,5 naar 6,7.
Duurzame stad
In de periode 2008-2016 daalde het totale energieverbruik zowel bij particulieren als bedrijven. Particulieren verbruikten 6% minder gas en 1% minder elektriciteit, bij bedrijven lag dit op respectievelijk 25% en 6,5%. De daling van het energieverbruik bij huishoudens stokt wel de laatste jaren. Positief is dat het aantal huishoudens met zonnestroom-installaties flink toeneemt; op het totaal aantal huishoudens, is het aandeel nog gering (4%). Inmiddels is 6% van de woningen aangesloten op stadsverwarming in plaats van gas. Nijmegen doet het erg goed als het gaat om afvalscheiding; het hergebruikpercentage van afval is nu 73%. Bijna tweederde van de Nijmegenaren die in de stad werken, gaat per fiets naar het werk; en ongeveer een gelijk aantal gaat per fiets naar de binnenstad. Nijmegenaren waarderen de bereikbaarheid per fiets hoger dan die per auto en ook het onderhoud van fietspaden scoort beter dan het onderhoud van wegen voor auto’s.
Binnenstad
De algemene waardering van bezoekers voor de Nijmeegse binnenstad is net als bij de vorige peiling 7,5, het hoogste cijfer sinds de start van de peilingen bijna twintig jaar geleden. De waardering voor de fietsstallingsmogelijkheden, de bereikbaarheid met de auto en de parkeermogelijkheden is hoger dan voorheen. 69% van de Nijmegenaren vindt dat de stad een aantrekkelijke binnenstad heeft. Langzaam ontstaat een functieverschuiving: van place to buy naar place to meet. De werkgelegenheid in de horeca groeit, er zijn nu meer banen in horeca dan in detailhandel, het aantal evenementen in de binnenstad neemt toe en het bezoek aan culturele podia is gestegen. Het aantal hotelovernachtingen is verder gestegen. De door bewoners ervaren overlast is toegenomen.
Algemeen
De complete Stads- en Wijkmonitor is te vinden via swm.nijmegen.nl. Daar kan erg gemakkelijk gezocht worden naar kerncijfers en achtergrondinformatie over alle wijken en een veelheid aan onderwerpen.
Dit bericht delen: