Herdenking bombardement van Nijmegen

Van onze redactie
20 februari 2018
Op donderdag 22 februari aanstaande vindt voor de 74e keer de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen plaats. De herdenkingsplechtigheden vinden plaats in de Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat en bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof.
Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven. Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. De officiële herdenking aanstaande donderdag 22 februari vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur.
 
Programma
 
12.00 uur: Gebedsdienst in de Petrus Canisuskerk. Hier zullen onder andere burgemeester Bruls en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra aanwezig zijn.
 
Om ongeveer 12.40 - 12.45 uur loopt het gezelschap gezamenlijk naar de Schommel aan het Raadhuishof. Om 13.00 uur start hier de officiële herdenking. Sprekers hier zijn:
 
- Burgemeester Bruls
- Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra
- Jeroen van Zuylen van Stichting In Paradisum zal een fragment voorlezen
uit het dagboek van Ida van Marwijk
- Kinderen van het Montessori onderwijs dragen gedichten voor
 
Om exact 13.28 uur zullen de kerkklokken luiden en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend worden er kransen gelegd. De kinderen van het Montessori-onderwijs zullen hierbij assisteren. Na afloop is er een samenzijn in de hal van het stadhuis. Als de ceremonie is afgelopen zullen de kinderen zelfgemaakte gedachtenisprentjes uitreiken aan de aanwezigen.
 
Gelijktijdig met de herdenking bij de Schommel is er om 13.15 uur een herdenkingsplechtigheid op de Begraafplaats Daalseweg. Hier liggen veel slachtoffers van het bombardement begraven. Na afloop is hier een informele ontvangst in de Lutherse kerk aan de Prins Hendrikstraat 79.

Dit bericht delen:

Advertenties