Tandheelkunde Radboud UMC wint Architectuurprijs Nijmegen

Van onze redactie Dinsdag 30 Januari 2018

Het gerenoveerde gebouw van Tandheelkunde Radboud UMC heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2017 gewonnen. Juryvoorzitter Fred Schoorl maakte deze keuze van de vakjury bekend.

‘Doorslaggevend voor ons was behalve de kwaliteit vooral de voorbeeldfunctie van deze prachtige renovatie voor vergelijkbare gebouwen.’ Het gebouw is naar een ontwerp van het architectenbureau INBO gemaakt, in opdracht van Radboud Universiteit. Naast Fred Schoorl namen ditmaal Joost Vos, architect en partner Benthem Crouwel Architects en winnaar van de Architectuurprijs Nijmegen 2015, directeur bestuurder bij Idealis Sylvie Deenen en directeur van bureau SLA Peter van Assche zitting in de vakjury.

Tandheelkunde Radboud UMC

De nieuwbouwplannen lagen al klaar voor dit gebouw op de grens van de RU campus en Radboud UMC. Alsnog koos Radboud Universiteit voor renovatie van Dijkema’s ontwerp uit 1970. De jury typeert de opdracht als een prachtige, effectieve transformatie van een brutalistisch gebouw tot een licht, uitnodigend en groots zorg- en onderwijsgebouw. De jury uit veel lof voor de bijzondere keuze voor behoud en herontwikkeling en de duurzaamheidsprestatie, met naast hergebruik een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik. ‘Steeds is slim gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project vervult in die zin een duidelijke voorbeeldfunctie en is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen uit deze categorie.’ Ook is er veel lof voor de kwaliteit van uitvoering: ‘De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing. De manier waarop het interieur is aangepakt zoals de tapijten, de verlichting en de uitsparingen, zijn een feest.’

Eervolle vermelding van de jury

De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan de Kloostertuin Brakkenstein, naar een ontwerp van diederendirrix uit Eindhoven, EVA architecten en Kees Tolk Ontwerp. De opdracht is van De Nederlandse Provincie Der Paters Jezuïeten. De jury: ‘Het project straalt rust uit, is geestrijk en poëtisch. Op alle niveaus is het project excellent. Alles klopt hier, van 
opdrachtgever tot uitvoering lijkt hier alles goed gegaan. Ook de verbinding met de omliggende buurt is door de fraaie, uitnodigende opzet versterkt. Daar hebben de Paters Jezuïeten moed getoond: er is prachtige publieke ruimte aan Nijmegen toegevoegd.’

Duurzaamheidsprijs

Nieuw in deze editie van de Architectuurprijs Nijmegen is de Duurzaamheidsprijs. Het Architectuurcentrum Nijmegen wil in het jaar waarin Nijmegen de titel ‘Green Capital of Europe’ draagt de aandacht vestigen op bijzondere duurzaamheidsprestaties. Wiegerinck architecten uit Arnhem ontving deze aanmoedigingsprijs voor de realisatie van het Van der Valk Hotel Nijmegen Lent. De jury roemt in het bijzonder de opdrachtgever en noemt het hoopgevend dat Van der Valk heeft gekozen voor een echte identiteitswijziging: ‘Dat duurzaamheid hier als uitgangspunt is genomen voor een commercieel hotelbedrijf is erg bijzonder. Zeker, omdat het hotel dit niet per se nodig heeft om zich te onderscheiden in de markt. De jury hoopt dat in de familie en breder in de hotelbranche hierdoor duurzaam en circulair bouwen de norm wordt.’

Publieksfavoriet

Ook het publiek kon een favoriet kiezen. Een recordaantal van bijna 1800 mensen bracht hun stem uit. Daaruit rolde een overtuigende winnaar. Bijna 14,5% van het te verdelen aantal punten viel ten deel aan De Lentloperbrug, gebouwd in opdracht van de gemeente Nijmegen naar een ontwerp Ney & Poulissens Architects & Engineers uit Brussel en Antwerpen. De brug die het eiland Veur-Lent verbindt met de oeverzijde van de Spiegelwaal wordt door de stemmers geroemd om zijn ‘gracieuze ontwerp’ en het lichtspel dat ervoor zorgt dat de brug telkens weer een verrassende plek is om volop van de prachtige omgeving te kunnen genieten.

Met 11% van de stemmen werd De Lunet, Handelskade van Vera Yanovshtchinsky architecten uit Den Haag gekozen als tweede favoriet. Met bijna 10% van de stemmen eindigde Basisschool De Klokkenberg op het Kopsehof van Bendien / Wierenga architecten uit Amsterdam als 3e favoriet van het publiek.

 


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.