Voorstel voor behoud Nijmeegs erfgoed kan rekenen op meerderheid

Maarten Beekman Maandag 22 Januari 2018
CDA en Groenlinks kunnen rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad voor hun initiatiefvoorstel voor behoud van Nijmeegse erfgoed.

De Nijmeegse gemeenteraad besprak afgelopen woensdag een initiatiefvoorstel, waarin de partijen pleiten voor behoud van naoorlogse kunst gemaakt voor Nijmegen door lokale kunstenaars. Een meerderheid is voor behoud hiervan. Alleen de VVD gaat tegen stemmen.

Het gaat hierbij om kunst uit de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Deze kunst wordt bedreigd met sloop. Gebouwen waarin deze kunststukken zich bevinden, zijn vaak oud en toe aan vernieuwing of herbouw. Indien de gebouwen gesloopt worden verdwijnt daarmee ook de kunst die zich erin bevindt. ‘Wordt het voorstel aangenomen dan komt er 20.000 euro vrij om in kaart te brengen wat er aan kunst is en wat de waarde ervan is. Dat is een begin. Daarna is er nog geld nodig om te bepalen hoe je deze kunst gaat bewaren’, aldus Cilia Daemen van de GroenLinksfractie.

Ted Felen

Aanleiding voor het voorstel was een brief van de Alevitische Vereniging Nijmegen. Hierin vraagt de vereniging de raad om hulp van de gemeente bij het behouden van een kunstwerk van Nijmeegs kunstenaar Ted Felen in wijkgebouw De Schakel in Meijhorst. Ted Felen heeft veel kunstwerken gemaakt voor Nijmegen. De Alevitische Vereniging heeft onlangs het wijkgebouw De Schakel aangekocht. Voor de opknap van het gebouw moet het kunstwerk van Felen verplaatst of gesloopt worden. De vereniging heeft niet de financiële middelen om sloop van het kunstwerk te voorkomen en riep daarom de hulp in van de gemeente. Wethouder Ben van Hees, onder andere verantwoordelijk voor cultuurhistorie, gaf in eerste instantie aan dat hier geen budget voor is.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.