Vogels bij Dierenambulance badderen in grondwater

Susan Huurman
15 februari 2018
Sinds een week beschikt de Dierenambulance Nijmegen over een eigen grondwaterpomp. Het natuurlijke water wordt nu gebruikt voor de dierenverzorging, het vullen van de vijver en het wassen van de ambulances.

De medewerkers van de Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) hadden al langer de wens om op het terrein aan de Thijmstraat een grondwaterpomp aan te leggen. Omdat er veel waterpunten op het terrein zijn, zakte de waterdruk bij gelijktijdig gebruik van de verschillende kranen dusdanig dat men steeds op problemen stuitte. Als bijvoorbeeld de ambulances werden gewassen of de vijver werd gevuld dan kon elders, bij de dierenverblijven of in de keuken, geen water gepakt worden. Van Stichting Het Waardige Dier ontving de DAN een subsidie van ruim 5000 euro om de pomp te realiseren.

Natuurlijk water

De gewonde of zieke dieren kregen voorheen ook kraanwater. Volgens Paul Deuning, beheerder van het opvangcentrum, is dit natuurlijke water ook veel beter voor de dieren. ‘De watervogels zwemmen in de vijver die gevuld is met kraanwater. Dit water is te schoon voor deze dieren. Wanneer ze uitgezet worden in de natuur zijn ze niet meer gewend aan natuurlijk water. De dieren krijgen nu water dat aansluit bij hun natuurlijke behoeftes.’ Daarnaast levert het op den duur financieel voordeel op voor de DAN omdat er bespaard wordt op de kosten voor kraanwater, aangezien daar veel minder van gebruikt wordt.

Helpende handen tijdens NLdoet

Naast het laten rijden van de ambulances zijn er altijd nog andere klussen te doen. Zo zijn de vrijwilligers al enige tijd bezig om een nieuwe opvang te realiseren. Ook het onderhoud van het terrein wordt door de vrijwilligers zelf gedaan. Voor een deel van die klus worden mensen gevraagd, via de jaarlijkse klusdag van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds organiseert dit jaar op 9 en 10 maart, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De DAN hoopt dit jaar met hulp van buitenaf de groenvoorziening, zoals houten plantenbakken, een border in de tuin en nieuwe planten plaatsen, flink aan te kunnen pakken. De klusdag bij de DAN is op zaterdag 10 maart en duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur. Wie wil komen helpen, kan zich via deze link aanmelden.

Meer informatie, nieuwtjes en tips zijn te vinden op de website, Facebookpagina en Twitteraccount van de DAN.

 

 

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties