Nijmegen schrijft voor Amnesty International

José Schamp
10 december 2017
Rondom 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, schrijven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven. Ze schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangen zitten, gemarteld of vastgezet omdat ze voor hun mening uitkwamen.
In een roep om aandacht en gerechtigheid voor deze slachtoffers, organiseert Amnesty International elk jaar wereldwijd een Schrijfmarathon, waaraan ieder die maar wil kan deelnemen. Amnesty kiest de mensen uit voor wie speciale aandacht wordt gevraagd tijdens deze Schrijfmarathon. Er staan ieder jaar tien mensen centraal, uit landen over de hele wereld.

Brieven en kaarten

Gisteren vond deze marathon plaats in de bibliotheek De Mariënburg, onder begeleiding van leden van Amnesty Nijmegen. Het was een komen en gaan van sympathisanten, die aan tafel schoven om te schrijven om op deze wijze een vuist te maken voor gerechtigheid. Geholpen door voorbeeldbrieven en de nodige achtergrondinformatie van de slachtoffers werd er volop geschreven door mensen van alle leeftijden.

De brieven werden gericht aan ministers, premiers of presidenten en roepen op om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen in hun land. Daarnaast konden de aanwezigen ook een kaartje sturen naar de slachtoffers van die schendingen om hen een hart onder de riem steken. Harry de Ridder, voorzitter van Amnesty Nijmegen: ‘De kaarten zijn gemaakt door Amnesty. Ze bevatten afbeeldingen van iconische plekken in Nijmegen, met op de achterkant plaats en datum van verzending. In 2016 zijn er in deze bibliotheek 1412 brieven geschreven. In Nederland in totaal 166.000. De vele brieven helpen om druk uit te oefenen op de overheid. Als gevolg hiervan zijn er 2 mensen vrijgelaten in 2016 en 5 in 2015.’

Optredens

De Schrijfmarathon werd officieel geopend door burgemeester Bruls, die een korte ondersteunde speech hield voor de brievenschrijvers. Daarnaast waren er optredens van onder andere een aantal bekende Nijmeegse dichters, die voordroegen uit eigen werk. Ook het Toonkunstkoor Nijmegen, onder leiding van dirigent Hans de Wilde, verzorgde een optreden. 


Heeft u een nieuwstip?
Mail het naar
redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 024-322 99 22. Ons WhatsApp nummer: 0624-322 422.

Download de nieuws-app van Nieuws uit Nijmegen:

Voor Android klik hier.
Voor Apple klik hier

Dit bericht delen:

Advertenties