Bundeling van mooie verhalen over liftervaringen

Saskia Derksen Donderdag 07 December 2017

Marjan Knippenberg heeft haar liftervaringen beschreven in haar recent uitgekomen boek ‘6 minuten wachten op geluk'. Vanaf de herfst van 2013 tot en met de winter van 2015 liftte zij elke woensdag naar haar werk en weer terug naar huis. Met een bordje in de hand met 'Radboud' erop of op de terugreis 'Weezenhof'.

Marjan kreeg in haar liftperiode 166 lifts van 144 verschillende chauffeurs. Gemiddeld wachtte ze 6 minuten op een lift. Iets meer mannen dan vrouwen gaven haar een lift. Soms werd ze door dezelfde mensen meegenomen. Ze stond altijd op een vaste plek waar iemand veilig kon stoppen. Vanwege de unieke ontmoetingen ging ze een blog bijhouden op Facebook. Hierop kwamen zoveel positieve reacties dat de gedachte ontstond om deze blogpost te bundelen tot een boek.

In het dagelijks leven werkt Marjan Knippenberg (39) als onderzoeker bij het Radboud UMC. Ze helpt mensen die gaan promoveren met het uitzetten van vragenlijsten. Daarnaast neemt Marjan interviews af bij patiënten om nieuwe onderzoeken te evalueren, zoals een app die is ontwikkeld voor bijvoorbeeld diabetespatiënten. Het schrijven van dit boek was een éénmalige actie maar haar interesse in wat mensen beweegt blijft bestaan.

Bijzonder gesprek

Marjan vertelt dat ze in haar studententijd, zoals zovelen, ook wel heeft gelift. Samen met haar man besloot ze in 2013 om dit nog eens te proberen. Ze kregen een lift van een Marokkaanse jongen. Dit leverde zo'n bijzonder gesprek op dat ze besloot om vaker te gaan liften. In het dagelijks leven was het voor haar niet vanzelfsprekend om mensen uit heel andere beroepen te ontmoeten. Het ging Marjan er niet om op een goedkope manier naar haar werk te komen. De ontmoetingen met wildvreemde mensen leverde haar een gelukkig gevoel op.

De ontmoeting

Marjan: 'Mijn bestemming was helder. Dat doel hield ik voor ogen. Wanneer ik het bordje met 'Radboud' omhoog hield, liet ik vervolgens de controle los. Meestal zat ik een kwartier bij iemand in de auto. In die setting gebeurt iets. Met een vreemde zit je in een kleine ruimte. Je hoeft elkaar niet per se aan te kijken. Mensen bleken vaak heel openhartig. Soms waren de gesprekken oppervlakkig, en vaak gezellig. Zoals met een garagehouder van 73 jaar die nog steeds in de zaak werkte. Zijn zoon had hem wel opgevolgd, maar hij kwam toch nog steeds in de zaak. Andere keren hartverwarmend of ontroerend, de keer dat ik instapte bij een vader met een zoontje. Ze waren ook op weg naar het Radboudziekenhuis, vanwege de 6-wekelijkse chemokuur voor het jongetje. Daar word je dan wel stil van. Het ging toen wel de goede kant op.'

Leven vanuit vertrouwen

Marjan moet lachen bij de vraag of ze het nooit eng vond om als vrouw alleen te liften. 'We zijn zo geneigd om alles te willen controleren in het leven. Ik heb leren vertrouwen op wat er op mijn pad komt. En geleerd te leven vanuit vertrouwen in plaats van angst. Zo heb ik ook meer geduld gekregen. En innerlijke rust maakt gelukkig. Als je lift ben je kwetsbaar, wanneer iemand je dan helpt dan ben je daar extra dankbaar voor. Tijdens het liften heb ik me nooit onveilig gevoeld. Van tevoren heb ik me wel verdiept in een boekje met tips over veilig liften.'

 

 

 

 


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.