[VIDEO] HelperApp stelt oudere alleenstaande gerust

Van onze redactie
4 december 2017
Je leest het in de krant, je hoort het op het nieuws: alweer een alleenstaande oudere die dagenlang gewond alleen in huis heeft gelegen zonder dat iemand zich om hem of haar heeft bekommerd. Dat was Maruschka Hendrikx uit Beuningen een doorn in het oog.

Dat moet toch anders kunnen, vond ze. En dat kan dus ook: samen met haar man Ronny Hendrikx ontwikkelde ze de HelperApp, die ervoor zorgt dat oudere alleenstaanden gevonden worden als hen iets overkomt. Een crowdfundactie is net gestart.

Doeltreffend

Het systeem is net zo simpel als doeltreffend. Een alleenstaande, zelfstandig wonende oudere krijgt drie keer daags een sms of een Whatsappbericht waar alleen maar ‘OK’ op geantwoord hoeft te worden. Komt er geen antwoord binnen, dan gaan de alarmbellen rinkelen en wordt automatisch een berichtje gestuurd naar degene wiens nummer is opgegeven. Bijvoorbeeld de kinderen, maar dat kan ook een buurvrouw zijn. Die kunnen dan onmiddellijk gaan kijken wat er aan de hand is.

Niet iedere dag bellen

Maruschka Hendrikx (48) : ‘Mijn moeder van 74 woont ook alleen in Nijmegen en er kan altijd iets met haar gebeuren. Ze valt van de trap, ze krijgt een beroerte of wat dan ook. En dan ligt ze daar. Ik ga haar ook niet iedere dag bellen, bovendien zit ze daar ook niet altijd op te wachten. Dus hebben we iets anders afgesproken. We dachten: wat als ik je nu drie keer per dag een sms stuur? Als je dan antwoordt, dan weet ik dat het goed is. En als je niet antwoordt, dan kom ik meteen naar je toe.’

Veilig gevoel

De crowdfundactie moet de laatste 15.000 euro opbrengen voor de lancering van de HelperApp begin volgend jaar. Deelnemers lopen geen risico en betalen nu € 100 voor een jaarabonnement. Het abonnement kost straks € 180.

Wethouder Jan Kersten van de gemeente Beuningen heeft al een bedrag van € 2.500 toegezegd omdat het Kenniscentrum Prettig Thuis in Beuningen de HelperApp ondersteunt. Kersten: ‘De kern van de boodschap is ‘je leeft pas prettig als je je ook veilig voelt’. Daarnaast is het heel eenvoudig rekenen: als ouderen bij een incident sneller gevonden worden, is er meer kans op herstel en blijft hun kwaliteit van leven beter. Dat is goed voor hen én kost de gemeenschap minder. ‘

Meer informatie over de HelperApp en de crowdfundcampagne is te vinden op de website en Facebookpagina van de HelperApp.

Via de Facebookpagina van Nieuws uit Nijmegen maak je drie keer kans op een jaarabonnement op de HelperApp ter waarde van 100 euro. Like het artikel op Facebook of tag iemand die je deze prijs gunt.
De twee winnaars worden maandag 11 december om 19.00 uur bekend gemaakt bij het bericht op Facebook.

 


Dit bericht delen:

Advertenties