Jongeren en asielzoekers onder één dak in Stieltjesstraat

Van onze redactie
1 december 2017
Vandaag krijgen de bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) Stieltjesstraat nieuwe bovenburen. Op de bovenste vier etages van het AZC gaat jongerenhuisvester Socius Wonen 51 starters op de woningmarkt onderbrengen, binnen een woonproject met de naam STEK.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de bovenste etages van het AZC nu niet in gebruik. Tegelijkertijd zijn jonge mensen op zoek naar woonruimte. Voor de integratie van asielzoekers is contact met Nederlanders belangrijk. Door samen in één gebouw te wonen, komen de asielzoekers makkelijker in contact met Nederlanders. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De jongeren en asielzoekers kunnen samen activiteiten organiseren of elkaar helpen, bijvoorbeeld met het leren van Nederlands.

Kennismaking en integratie

Vanaf 1 december zal gezamenlijk gekeken worden waar behoefte aan is. Pilot Het samenwonen onder één dak in het AZC Stieltjesstraat is een pilot. De opdracht van het COA is de opvang èn begeleiding van asielzoekers. Zodra een bewoner in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning start het COA met een programma dat bijdraagt aan kennismaking met en integratie in de Nederlandse maatschappij. Contact met Nederlanders draagt daaraan bij. Afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie en de groep bewoners kijkt het COA wat er mogelijk en wenselijk is. Daarbij is ook de gemeente een belangrijke partner.

Feiten en cijfers

In het AZC Stieltjesstraat wonen nu 271 mensen, waarvan 115 kinderen. Daar komen nu de 51 nieuwe bewoners van STEK bij. De bewoners van het asielzoekerscentrum en de bewoners van Socius Wonen hebben ieder hun eigen ingang. Het AZC Stieltjesstraat is open tot september 2018.



Heeft u een nieuwstip?
Mail het naar
redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 024-322 99 22. Ons WhatsApp nummer: 0624-322 422.

Download de nieuws-app van Nieuws uit Nijmegen:

Voor Android klik hier.
Voor Apple klik hier

Dit bericht delen:

Advertenties