Moderne Robin Hood deelt uit in centrum

Van onze redactie
14 februari 2014
Vanmiddag om 16.00 uur heeft een nieuwe actiegroep die zich "Muitelingen’ noemt een tafel vol gestolen spullen in de Ziekerstraat geplaatst. Het winkelend publiek mocht alles gratis meenemen.

Uit een verklaring blijkt dat de groep de afgelopen weken menig winkel bezocht heeft om de spullen te stelen. Het winkelend publiek werd aangemoedigd de spullen mee te nemen en vanaf daarna zelf het dievenpad te betreden. De actie vormt een protest tegen een economisch systeem waarin alles wordt bekeken in termen van winst of verlies en mensen worden gereduceerd tot hun economische inzetbaarheid.

Aan ieder product dat op de stapel lag, was een kaartje vastgemaakt, waarin Muitelingen opbiecht dat het gestolen is. Aan de andere kant, zo betoogt het kaartje verder, was het allang gestolen voordat Muitelingen het meenam uit de winkel zonder ervoor te betalen: “Omdat de afdelingschef meer geld wilde dan de makers van dit product. En haar manager ook weer. En de baas daarboven. All the way up totdat het product in de winkel lag. Een logica waarin iedereen wordt bestolen. Van tijd, van de mogelijkheid je leven te leven zonder bazen en van solidariteit met elkaar.”

De meningen van de mensen die aan de tafel kwamen waren nogal verdeeld en menigeen liet de spullen dan ook onaangeroerd liggen. Ondanks dat was de tafel binnen een kwartier zo goed als leeg. Nadat een club scholieren voorbij kwam die de tassen volpropten was het helemaal snel gedaan.

De politiemannen die langs kwamen fietsen besloten na overleg met hun chef niets te ondernemen. “We hebben geen aangiftes hiervan binnen en ondanks dat erop staat dat het gestolen is kunnen wij nu niet vaststellen."


Dit bericht delen:

Advertenties