Nieuwe koffiekar in het straatbeeld van Nijmegen

José Schamp - Fotograaf: Hans de Groot Donderdag 23 November 2017
Binnenkort zal men in Nijmegen regelmatig de Nijmeegse koffiekar tegenkomen, een initiatief van Ben Kregting en Ronnie Reijnen, verbonden aan de non-profitorganisatie Krachtlab Vagebond.

Vanuit persoonlijke omstandigheden kwam Ben Kregting een aantal jaren geleden als dakloze terecht in de wereld van op straat levende mensen. Elk met een eigen verhaal en achtergrond. Veelal met een complexe problematiek in middelenmisbruik zoals drugs en alcohol. Ben vond uiteindelijk zijn weg weer terug, een ervaring rijker en vastbesloten om hiermee iets goeds te doen voor diegenen, voor wie het leven als dakloze de dagelijkse praktijk is.

Koffiekar

Samen met Ronnie Reijnen kwam hij op het idee van een rijdende koffiekar en deze te laten bemannen door daklozen en/of verslaafden, die deze verantwoordelijkheid aankunnen. Ben: ‘Het werken op de koffiekar haalt deze mensen even uit de isolatie van drank en drugs en geeft hen een zinvolle dagbesteding. Het leidt hen af van deze middelen en helpt in herstel een goede balans te vinden. Tevens zorgt het voor verbinding met de mensen in de stad.’ Gedreven door dit bijzondere initiatief maakte Bens dochter Anisah dit plan financieel mogelijk door spontaan vanuit eigen middelen een lening te verstrekken. De onderdelen van de kar werden besteld in China en in Nederland in elkaar gebouwd.

Beoogde plekken

Inmiddels is de koffiekar al diverse malen ingezet bij evenementen, zoals op de Dag van de Armoede en de Wereld Daklozendag. Eenieder die wil, kan deze huren voor gebruik bij bijzondere gebeurtenissen. De bedoeling is dat hij straks ook te vinden zal zijn op diverse plekken in de stad, waar veel passanten komen, zoals stations en parkeerplaatsen. Ben: ‘Op die plaatsen is meestal geen koffie te verkrijgen. Zo kunnen wij liefhebbers voorzien van een kopje koffie en brengt het naar verwachting ook het meeste op. Daarbij kan men ook karma kopen, voor wie dit kan gebruiken. Met de opbrengst kunnen wij weer andere dingen mogelijk maken voor de doelgroep en de lening afbetalen’.

Routes

De koffiekar werkt nu nog op een aggregaat, waarmee ongeveer 22 kopjes koffie kunnen worden gezet. Dat is niet voldoende om naar wens te kunnen draaien. Als straks gebruik kan worden gemaakt van de stroomkastjes van de gemeente kan men volop in bedrijf. Wanneer het zover is, zullen de routes op de website van Krachtlab Vagebond worden geplaatst. Hier is ook meer informatie te vinden.
Heeft u een nieuwstip?
Mail het naar
redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 024-322 99 22. Ons WhatsApp nummer: 0624-322 422.

Download de nieuws-app van Nieuws uit Nijmegen:

Voor Android klik hier.
Voor Apple klik hier


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (1)

Geplaatst op 23-11-2017 om 16:01 door Dick Brugman
Helemaal toppie goed bezig voor de doelgroepenReageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.