Huis van Compassie ontmoetingsplek voor kwetsbare mensen

Maarten Beekman
22 november 2017
Vier jaar geleden ontstond een nieuw initiatief: het Huis van Compassie. Een stichting die als doel heeft mensen in een kwetsbare maatschappelijke positie mee te laten doen aan leuke activiteiten in Nijmegen, als deelnemer en als vrijwilliger. Eén van de activiteiten van het Huis van Compassie is een maandelijkse maaltijd voor iedereen. In december is de IMC weekendschool te gast.

Daklozen, niet-gedocumenteerde buitenlanders, mensen die in armoede leven of sociaal geïsoleerd zijn. Het zijn voorbeelden van groepen mensen die regelmatig het adres aan de Groenestraat 170 opzoeken. Dit betekent niet dat Nijmegenaren die het wat beter vergaat niet van harte welkom zijn. Het is een plek waar verschillende groepen elkaar ontmoeten. Dit kan leiden tot respect en begrip voor elkaar. Het is een laagdrempelige plek waar mensen bijvoorbeeld moestuintjes onderhouden, publieksmaaltijden organiseren, een cursus Engels bijwonen of een apparaat laten repareren in het zogenoemde Repaircafé. Maar ook zijn er tentoonstellingen te bezichtigen en vinden er debatten plaats.

Vooral de publieksmaaltijden zijn een groot succes. Elke maand organiseert het Huis van Compassie er één, waarbij telkens een andere groep Nijmegenaren een gerecht bereidt en iets over zichzelf vertelt. Zo hebben vorig jaar bijvoorbeeld mensen van het AZC Heumensoord in de keuken gestaan. Pieter Poels van het Huis van Compassie: Het zijn altijd mooie en goed bezochte avonden. Mensen die elkaar niet zo gauw tegen komen zitten samen aan een tafel. Eten samen een bijzondere maaltijd en komen in aanraking met bijzondere initiatieven in Nijmegen.

Weekendschool

Op 11 december komen medewerkers van de IMC weekendschool iets vertellen over hun project tijdens de publieksmaaltijd. De Weekendschool organiseert aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren van tien tot veertien jaar uit achterstandswijken in Nederland. De school in Nijmegen staat aan de Akkerlaan 19. Dit is het pand waar het Canisius College in is gevestigd. Leerlingen van de weekendschool in Nijmegen zijn door het Huis van Compassie ook uitgenodigd om deze avond bij te wonen en iets te vertellen over hun ervaringen. Op de website van het Huis van Compassie staat meer informatie over deze activiteit.



Heeft u een nieuwstip?
Mail het naar
redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 024-322 99 22. Ons WhatsApp nummer: 0624-322 422.

Download de nieuws-app van Nieuws uit Nijmegen:

Voor Android klik hier.
Voor Apple klik hier

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties