Kinderlintjes uitgereikt aan jonge helden

Fotograaf: Geert Timmer
20 november 2017
Vanochtend heeft burgemeester Bruls in het stadhuis de Nijmeegse Kinderlintjes uitgereikt. De lintjes werden voor de 12e keer uitgereikt. Er zijn dit jaar 12 lintjes uitgereikt.

Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje. De Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen.

Elke
de Recht en Julia Krikels (8 jaar)

Deze dames hebben een inzamelactie gehouden voor de slachtoffers van orkaan Irma. Op 22 september 2017 hadden ze daarvoor een spelletjesmiddag georganiseerd en wilden ze geld ophalen voor het Rode Kruis. Samen hebben ze bedacht om een flyer te maken en zo reclame te maken. De opbrengst was 133,25 euro. Julia en Elly zijn als sinds het kinderdagverblijf dikke vriendinnen. Ze zitten niet op dezelfde school. Toch zijn ze veel samen en hebben ze ook op hun eigen school reclame gemaakt voor deze actie. Hiervoor zijn ze de klassen rondgegaan. Elly en Julia maken vaak plannen samen met als doel iets goeds te doen voor anderen. Het is heel knap en stoer dat ze deze actie nu zo hebben kunnen uitvoeren.

Chayenna Wefer (10 jaar), Sofie Katchadrian (9 jaar), Guusje Noordermeer (9 jaar), Angel Noor (9 jaar), Laura Fransisco (9 jaar)

Chayenna is met haar streetdancegroep wereldkampioen geworden. Al deze jonge meiden dansen bij Urban Academy Nijmegen. Deze dansgroep heeft 2,5 jaar getraind. Zij zijn 4e geworden op het Europees Kampioenschap (mei 2017), 2e geworden op het Nederlands Kampioenschap (april 2017) en dit jaar tijdens een optreden in Schotland 1e geworden op het Wereldkampioenschap (augustus 2017). De groep bestaat uit 5 dansers.

Militonian (11 jaar)

David heeft een opkikkerdag georganiseerd voor de peutertjes op de kinderrevalidatie St. Maartenskliniek. Om dat te realiseren had David een minimarkt georganiseerd in zijn eigen groep. Voor de realisatie van de minimarkt heeft hij zijn groep betrokken. Tijdens deze minimarkt hebben kinderen eigen gemaakte lekkernijen verkocht en verschillende activiteiten georganiseerd. Met het opgehaalde geld, meer dan 200 euro, heeft David clowns gehuurd en cadeautjes gekocht voor de peuters. Deze peuters hebben verschillende fysieke en mentale problemen opgelopen door zuurstofgebrek tijdens de zwangerschap. Daarom zitten ze bij de kinderrevalidatie St. Maartenskliniek. Deze afdeling zou naar een nieuwe afdeling verhuizen. Deze dag werd gekozen om de peuters in het zonnetje te zetten en hun een leuke opkikkerochtend te bezorgen om zo de overgang van een vertrouwde omgeving naar een nieuwe omgeving leuker te maken. David verdient een lintje omdat hij zich belangeloos heeft ingezet voor deze peuters. Hij heeft niet alleen de peuters, maar ook hun ouders en de medewerkers van kinderrevalidatie St. Maartenskliniek een geweldige ochtend bezorgd.

Sham Loul (10 jaar) en Dayana Alsagheer (11 jaar)

Sham en haar familie zijn gevlucht voor de oorlog in Syrië. Sinds 30 juni 2016 verblijft zij bij het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Zowel in Syrië als in Nederland heeft de familie van zes het niet makkelijk. Sham spreekt goed Nederlands, is erg vriendelijk, beleefd en biedt graag hulp aan anderen. Ze neemt een heldere rol aan als oudere zus. Daarnaast betrekt ze graag alle kinderen bij de activiteiten die binnen en buiten het asielzoekerscentrum plaatsvinden.

De familie Alsagheer is vanwege de oorlog in Syrië gevlucht naar Nederland. Zij hebben veel ellende meegemaakt. Sinds februari 2017 is het gezin van zes personen in Nederland. Zij wonen sindsdien in het nieuwe asielzoekerscentrum van Nijmegen aan de Stieltjesstraat. Dayana is een slim, aardig en beleefd meisje. Ze helpt kinderen met verschillende nationaliteiten in het AZC met de Nederlandse taal. Zo vindt ze het bijvoorbeeld leuk om samen met de kinderen Nederlandse liedjes te zingen. Hierbij neemt zij uit eigen initiatief de leiding. Kortom een meisje met, ondanks alle ellende dat ze heeft meegemaakt, een erg positieve instelling.

Malik Leene (9 jaar) en Lina Leene

Malik en zijn zusje Lina zijn wijkhelden. Zij zetten zich in om de buurt schoon te houden. Elke dinsdag gaan ze uit school mee met de begeleider van de DAR om de rommel op te ruimen op straat, met hun DAR hesjes en grijpstokken. De buurvrouw had gehoord over de wijkhelden en Malik en zijn zusje lieten zich gelijk aanmelden en zijn zeer enthousiast. Ze zijn zich zeer bewust hoe belangrijk het is goed voor het milieu te zorgen en dat de stad er schoon bij ligt. Als zij door de stad lopen en zij zien zwerfafval liggen dan zeggen ze: “Oh jee, dat verteert niet vanzelf” en rapen ze het op om in een afvalbak te gooien. Dus ook buiten hun dinsdagmiddagdienst helpen ze de omgeving schoon te houden.


Dit bericht delen:

Advertenties