Romeinse galei vaart op Spiegelwaal

Van onze redactie Woensdag 18 Oktober 2017

In het weekend van 28 en 29 oktober, tijdens de door de Nijmeegse Studenten Roei Vereniging Phocas georganiseerde Traianus Regatta, zal een replica van een Romeins galeischip op de Spiegelwaal varen.

RomeinenNU heeft een replica van een Romeins galeischip uit Duitsland gehaald om de Traianus Regatta luister bij te zetten. Deze galei is een replica van een schip dat in de 1e eeuw van onze jaartelling op de Rijn, de Lippe en alle andere rivieren in Germania Minor voer. Het diende als patrouilleschip om de grenzen van het Romeinse Rijk te bewaken. De noordgrens van het Romeinse Rijk werd gevormd door de Rijn en de Donau. Vanuit deze rivieren en met name vanuit de Rijn ondernamen de Romeinen onder andere onder leiding van Caesar en Varus grote tochten om Germanica Major te ontdekken, maar met name te veroveren en toe te voegen aan het grote Romeinse Rijk.

In het weekend van 28 en 29 oktober maakt het schip zijn première in Nijmegen en wel op de Spiegelwaal, tijdens de eerste Traianus Regatta, georganiseerd door de NSRV Phocas. Dankzij een ondersteuning van de Gemeente Nijmegen in het kader van het programma Het Verleden Verbeeld konden RomeinenNU en NSRV Phocas het schip 'in de vaart’ zetten.

Eerste vaart

Op zaterdag 28 oktober zal wethouder Ben van Hees de ‘maiden voyage’ voor zijn rekening nemen. Onder zijn leiding zal de Victoria met genodigden omstreeks 12.00 uur op de Spiegelwaal zijn eerste vaart maken tijdens het pauzeprogramma van de Traianus Regatta. Daarna kunnen ook overige belangstellenden de boot in. Elke keer kunnen 12 mensen meevaren en ook zelf meeroeien. Een vaart duurt ongeveer 25 minuten. Om 14.00 uur beginnen de wedstrijden van de Traianus Regatta weer en ligt de Victoria ter bezichtiging op de Spiegelwaal.

Ook op zondag 29 oktober kunnen belangstellenden van 11.00 tot 16.00 op de Victoria meeroeien, om op deze manier in de huid te kruipen van de Romeinen die hier bijna 2000 jaar geleden op de Waal en de Rijn hebben gevaren. Er wordt op de hele uren gevaren en de vaartocht duurt ongeveer 20 minuten.

Heeft u een nieuwstip? Mail het naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 024-322 99 22. Ons WhatsApp nummer: 0624-322 422.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.