Radboudumc ontvangt 6 miljoen voor onderzoek

Van onze redactie
12 februari 2014
Het Radboudumc heeft van de Europese Commissie een subsidie van 6 miljoen euro ontvangen voor het onderzoek naar behandelingen voor insulinegerelateerde ziekten.

Hiermee hoopt het Radboudumc samen met een consortium van Europese onderzoeksinstellingen een oplossing te vinden voor onder meer de zeldzame aangeboren ziekte congenitale hyperinsulinisme. Vanaf 2017 zou de behandeling beschikbaar moeten komen.


Congenitale hyperinsulinisme

Congenitale hyperinsulinisme is een levensbedreigende ziekte die bij ongeveer 1 op de 50.000 pasgeboren baby’s voorkomt. Door een genetische afwijking maken beta-cellen in de alvleesklier te veel insuline aan. Hierdoor zijn de suikerspiegels in het bloed bij deze kinderen gevaarlijk laag. Dit leidt onder andere tot ernstige hersenbeschadigingen en de meeste kinderen overlijden zonder tijdige behandeling. Meer dan driekwart van de patiënten reageert niet op medicijnen, waarna alleen het verwijderen van de alvleesklier nog rest. Deze ingrijpende behandeling kan levensreddend zijn, maar leidt tot levenslange diabetes en een chronisch verstoorde spijsvertering.

Door het zoeken naar een betere oplossing voor congenitale hyperinsulinisme, draagt het project BetaCure bij aan de Europese doelstelling om voor 2020 tweehonderd nieuwe behandelingen te vinden voor zeldzame ziekten.


Dit bericht delen:

Advertenties