Nijmegen pakt laaggeletterdheid aan

Van onze redactie
12 februari 2014

In de regio Nijmegen gaat een bondgenootschap de strijd aan met de laaggeletterdheid. In het bondgenootschap werken publieke en private partijen samen. De gemeente Nijmegen levert de regiomanager die de komende jaren de beoogde bondgenoten werft, ondersteunt en met elkaar in contact brengt.

Het bondgenootschap moet in de regio Nijmegen laaggeletterdheid voorkomen en verminderen door aandacht te hebben voor laaggeletterdheid en het bespreekbaar maken. Dit kan bijvoorbeeld door via de werkgevers laaggeletterden te helpen om de weg te vinden naar een taalcursus.

Laaggeletterdheid is overal en komt in alle lagen van de bevolking voor. Eén op de negen volwassen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Van alle laaggeletterden heeft ongeveer een kwart een vmbo- of mavodiploma en ongeveer een derde heeft een mbo-diploma.

Onzichtbaar

Laaggeletterdheid is een relatief onzichtbaar, maar ook breed voorkomend probleem. Het vormt een belemmering voor mensen om te participeren in de maatschappij, bij het vinden of het behouden van werk en bij het opvoeden van kinderen. De gemeente hoopt dat met het bondgenootschap en de aandacht voor laaggeletterdheid deze belemmeringen worden teruggedrongen.



Dit bericht delen:

Advertenties