Radboud-wetenschapsprijzen voor hoogleraren Akkerman, Kimel en Smelik

Van onze redactie Dinsdag 12 September 2017

Hoogleraar Arbeidsrelaties Agnes Akkerman, hoogleraar Natuurkunde Alexey Kimel en hoogleraar Visuele Cultuur Anneke Smelik zijn de winnaars van de Radboud Science Awards 2017. Zij krijgen het komende jaar de kans om hun onderzoek te vertalen naar lesmateriaal voor het basisonderwijs. Dinsdag 3 oktober worden de prijzen, een trofee en een oorkonde, uitgereikt in het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit. Iedereen is welkom.

Hoogleraar Arbeidsrelaties Agnes Akkerman onderzoekt hoe aanstekelijk protest is. Soms lijkt het wel alsof demonstraties of stakingen besmettelijk zijn: ineens zijn ze overal en lijken werknemers elkaar ‘aan te steken’. Akkerman bekijkt met haar onderzoeksteam of protest inderdaad besmettelijk is en hoe zo’n besmetting dan tot stand komt. Ze kijken bijvoorbeeld naar de tijd tussen de verschillende stakingen, ze spelen onderhandelingen na op de computer en ze interviewden werknemers van bedrijven waar is gestaakt. Akkerman ontdekte dat een uitbreiding van een protest erg snel gaat: in een periode tussen een week en een maand nemen de acties toe, daarna wordt de besmettingskans minder.

Snellere computers dankzij magneten en licht

Iedereen wil een snellere computer. Alexey Kimel en zijn onderzoeksteam ontdekten een zeer snelle manier om magneten met licht om te polen. Daarmee kunnen harde schijven in de toekomst minstens honderd keer sneller en energiezuiniger zijn dan nu. Hoe het precies werkt is eigenlijk nog een raadsel, met behulp van experimenten proberen de onderzoekers hierachter te komen.

Hoe mode onze identiteit bepaalt

Elke ochtend als we voor de kledingkast staan, maken we keuzes hoe we ons die dag aan mensen willen laten zien. Anneke Smelik doet onderzoek naar de identiteit door mode. Het is het eerste wetenschappelijke onderzoek naar mode aan een Nederlandse universiteit. Smelik ontdekte dat kleding voor een groot deel onze identiteit bepaalt, wie we zijn of willen zijn en in hoeverre we ergens bij horen of ons juist onderscheiden.

Basisschoolleerlingen bij uitreiking

Dinsdag 3 oktober presenteren de winnaars hun onderzoek in begrijpelijke taal, waarna basisschoolleerlingen hen een aantal vragen stellen. De wetenschappers ontvangen vervolgens een trofee en een oorkonde. Het komend jaar gaan ze samen met het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) en leraren leermateriaal ontwikkelen voor het basisonderwijs, met als doel om de leerlingen kennis te laten maken met onderzoek. Daarbij gaat het erom dat kinderen uiteindelijk zelfstandig op onderzoek uitgaan, waarbij ze zich laten leiden door eigen vragen en hun nieuwsgierigheid.

Heeft u een nieuwstip? Mail het naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of bel met de redactie: 024-322 99 22. Ons WhatsApp nummer: 0624-322 422.

 


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.