Online behandeling vermoeidheid na borstkanker

Van onze redactie
10 februari 2014
Het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) van het Radboudumc start deze maand een onderzoek met de nieuwe internetbehandeling “Op weg naar herstel”. Het is een online versie van de gesprekstherapie voor vermoeidheid na borstkanker, waarmee goede resultaten worden geboekt. Driekwart van de patiënten herstelt hiermee van ernstige vermoeidheid.

Begeleiding van de gedragstherapeut

De internetbehandeling is een online versie van de cognitieve gedragstherapie. Gestart wordt met twee gesprekken met een ervaren gedragstherapeut bij het NKCV, waarin een op maat gemaakt behandelplan wordt opgesteld. Dit gaan mensen stap voor stap volgen via het internet. Op de internetsite staan oefeningen en wordt informatie gegeven. Patiënten kunnen er ook hun voortgang bijhouden. Onder begeleiding van de gedragstherapeut wordt via e-mail en Facetalk (een videoverbinding) de internettherapie doorlopen. Voordelen van internet zijn de toegankelijkheid voor patiënten in heel Nederland en het gemak waarmee zij de behandeling kunnen volgen. Patiënten kunnen zelf bepalen wanneer ze aan de slag gaan met de behandeling en hoeven niet meer te reizen naar het behandelcentrum.

Zelden spontaan herstel vermoeidheid 

Ongeveer één op de drie patiënten blijft na behandeling van borstkanker last houden van ernstige vermoeidheid. Patiënten ondervinden veel hinder van deze klacht en worden belemmerd in het oppakken van hun dagelijks leven. Spontaan herstel komt zelden voor bij ernstige vermoeidheid na kanker. Effectieve behandeling is daarom van groot belang. Met cognitieve gedragstherapie voor vermoeidheid na kanker herstelt het merendeel van de patiënten van de vermoeidheid. Deze therapie richt zich op het veranderen van factoren die ervoor zorgen dat de vermoeidheid blijft bestaan, zoals een onregelmatig slaap-waakritme of angst voor terugkeer van de kanker. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat 75% van de patiënten die de volledige therapie hebben afgerond, herstelt van de ernstige vermoeidheid.


Beperkte behandelcapaciteit

Helaas is de behandelcapaciteit van de cognitieve gedragstherapie beperkt en is er een wachttijd. Therapeuten moeten opgeleid worden om de behandeling te kunnen geven en de therapie is slechts in enkele behandelcentra in Nederland beschikbaar.  Met de komst van de internetbehandeling “Op weg naar herstel” komt hier verandering in. Het doel van de internetbehandeling is herstel van de ernstige vermoeidheidsklachten. Met subsidie van Pink Ribbon wordt momenteel onderzocht of de internetbehandeling effectief is.


Dit bericht delen:

Advertenties