Nijmeegse vrouwen maken documentaire over onderdrukte vrouwen in Chili

Saskia Derksen
8 augustus 2017
Drie Nijmeegse vrouwen, Michèle Bouwmans, Hannemijn de Grood en Doetie Bakker gaan een documentaire maken in Chili. De film vertelt het verhaal van Chileense vrouwen die ten tijde van de dictatuur onder Pinochet seksueel werden misbruikt.

In 1973 vond in Chili een staatsgreep plaats waarbij de regering van de socialistische president Salvadore Allende omver werd geworpen. De militaire junta met generaal Augusto Pinochet aan het roer, neemt daarna de macht over.

Misbruik bespreekbaar maken

Het doel van de documentaire is om samen met de Chileense vrouwen die slachtoffer waren van verkrachtingen, dit misbruik bespreekbaar te maken. Het ging hierbij om systematisch seksueel misbruik van gewone vrouwen door de militairen, omdat ze in opstand kwamen tegen het regime. Heel veel vrouwen werden opgepakt en in speciaal daarvoor opgerichte kampen gezet. De Nijmeegse vrouwen gaan filmen op de plaatsen van de martelingen en bezoeken de vrouwen die slachtoffer werden en nu 60 jaar en ouder zijn. Doetie Bakker: ‘Hoe hebben zij hun trauma's verwerkt en welke impact heeft dit gehad op hun dochters en kleinkinderen?’

De politieke boodschap achter dit verhaal

De politieke boodschap achter het maken van deze documentaire is volgens Doetie Bakker de internationale erkenning voor deze schendingen van vrouwen door de slachtoffers aan het woord te laten en hen namen en gezichten te geven. Want nog steeds zijn verkrachtingen van vrouwen aan de orde van de dag.

‘De vrouwen die slachtoffer werden, willen dat de mannen die deze structureel georganiseerde misdaden pleegden alsnog berecht worden. Het gaat om oorlogsmisdaden waar de daders niet mee weg behoren te komen. Er zijn wel veel kopstukken opgepakt en berecht maar dat geldt in veel mindere mate voor de soldaten die dezelfde misbruiken pleegden. In Chili was sprake van een machocultuur waar op alle niveaus seksueel misbruik en marteling plaats vond. In die tijd was Chili een arm land. Het huidige Chili kent voorspoed. De vrouwelijke president Michelle Bachelor komt uit socialistische hoek. In september zijn er weer verkiezingen en Sebastiaan Piñera van de nationale partij zou wel eens als winnaar uit de bus kunnen komen’, aldus Doetie.

Filmhuis Lux

Inmiddels zijn Doetie Bakker en Michèle Bouwmans afgereisd naar Chili voor de voorproductie en research. Doetie is initiatiefneemster van dit project. Zij kent Chili erg goed van haar vele reizen naar dit land. Daarnaast is Doetie jarenlang getrouwd geweest met een Chileense man. Michèle is programmamaker van filmhuis Lux. Over een maand vliegt regisseuse Hannemijn de Grood erheen om te gaan draaien. Eind oktober verwachten Michèle, Hannemijn en Doetie weer terug te zijn in Nijmegen. Het productieproces zal ongeveer 9 maanden duren. Volgend jaar deze tijd wordt de film uitgebracht in filmhuis Lux en andere filmhuizen en arthouses met als doel debatten op gang te brengen over het stelselmatig seksueel misbruik van vrouwen in tijden van oorlog en onderdrukking wereldwijd.

Crowdfunding

Om de reis en de financiering van deze documentaire mogelijk te maken zijn de Nijmeegse dames een crowdfunding gestart. Veel mensen hebben hier al financieel aan bijgedragen. Op dit moment is 67% van het geld wat nodig is, binnengekomen. Er kan tot 20 augustus nog gedoneerd worden. Daarnaast heeft de Provincie Gelderland 2000 euro beschikbaar gesteld.

Doetie Bakker heeft eerder onder andere voor het Produktiehuis Nijmegen documentaires gemaakt over Nijmegen, haar geschiedenis en de mensen die er nu wonen. Michèle Bouwmans is programmeur Theater, Dans & Muziek & strategische PR & Marketing bij LUX Nijmegen. Hannemijn de Grood maakt films en was eerder redacteur voor De Gelderlander.


Dit bericht delen:

Advertenties