Kinderen kijken met al hun zintuigen tijdens de 101e Vierdaagse

Saskia Derksen
11 juli 2017
'Kinderen kijken met al hun zintuigen', aldus Tako Rietveld, kindercorrespondent en voormalig verslaggever van het NOS Jeugdjournaal en nu teamcaptain en initiatiefnemer van het Vfonds. Dinsdag 18 juli gaan 101 kinderen van start bij de 101e Vierdaagse van Nijmegen.

Zij lopen als ambassadeurs voor Vriendschap, Vrede en Vrijheid. Al deze kinderen zijn geboren in 2005 en zijn 11 of 12 jaar. Een enorme prestatie omdat ze in 4 dagen ruim 120 kilometer lopen. Volgens Tako verheugen de kinderen zich op dit evenement en zijn ze enthousiast over dit initiatief.

Kinderen hebben iets te vertellen

Als journalist heeft Tako de ervaring dat vaak over kinderen wordt gepraat en vooral weinig met kinderen. Kinderen kijken met al hun zintuigen: horen, ruiken en voelen voor het eerst deze ervaring. Zij beleven dat wow-effect. Ze hebben andere ideeën en stellen andere vragen dan volwassenen. Ook zijn ze actief met Snapchat en Musically voor het maken van muziekvideo's. Tako: 'Wij, initiatiefnemers van het Vfonds, de Stichting Vierdaagse Nijmegen en de sponsoren helpen hen hun verhaal te vertellen. De kinderen voelen zich zo serieus genomen en vertellen gewoon hun eigen verhaal.’

Onderlinge vriendschappen en samen optrekken

De Vierdaagse wordt hun feestje. Waarbij ze via social media van zich laten horen en zien. Zo gaan ze burgemeesters, militairen, veteranen en bekende Nederlanders interviewen. Er ontstaan onderlinge vriendschappen. Eind februari heeft het Vteam een oproep gedaan, onder andere via de Vierdaagsesite met de vraag wie er graag mee zou willen wandelen. Zo lopen er kinderen mee uit verschillende provincies, zoals de kinderburgemeester van Schouwen- Duiveland en een Syrisch meisje, Loejein uit Elst, die sinds 3 jaar in Nederland woont. Veel kinderen hebben de avondvierdaagse gedaan als training op dit wandelfestijn. Gezamenlijk heeft de groep de Bloesemtocht en de Kastelentocht in Wijchen gelopen. De kinderen wandelen tijdens de Vierdaagse altijd met hun eigen begeleider. Dat kan hun opa of een ouder zijn. Ter herkenning hebben alle 101 kinderen een heliumballon bij zich.

De droom van Tako

Elk land zijn eigen kindercorrespondent, dat is de droom van Tako Rietveld. Zodat kinderen wereldwijd hun eigen verhaal vertellen. Van belang is dat kinderen hun mening geven in de lokale krant, de lokale politiek. Kinderen hebben veel meer te vertellen dan vaak wordt gedacht. Voor zowel kinderen als volwassenen is dat ook een vorm van bewustwording. Van Tako mag deze traditie tijdens volgende Vierdaagses van Nijmegen worden voortgezet.


Dit bericht delen:

Advertenties