Nijmegen doet aangifte van fraude tegen Rigtergroep

Van onze redactie
10 juli 2017
Gemeente Nijmegen heeft de Rigtergroep vandaag geïnformeerd over een definitieve stop van nieuwe cliënten en de herbeoordeling van de zorg aan de huidige 40 cliënten van de vijf Nijmeegse locaties voor Beschermd Wonen. Uit onderzoek bij de Rigtergoep blijkt dat het Persoons Gebonden Budget (PGB) van de huidige bewoners niet gebruikt wordt voor de zorg waarvoor zij zijn geïndiceerd.

De daadwerkelijke zorgverlening door de Rigtergroep is structureel minder en het persoonsgebonden budget wordt oneigenlijk gebruikt, zo blijkt uit onderzoek. De gemeente Nijmegen heeft aangifte van fraude gedaan.

Rechtmatigheidsonderzoek

Op basis van formele klachten bij het meldpunt “signalen Zorg” en signalen van cliënten en medewerkers is begin dit jaar rechtmatigheidsonderzoek gedaan en is gesproken met cliënten en medewerkers. Daaruit blijkt aanzienlijk tekort aan zorg voor bewoners met een psychiatrische of verstandelijke handicap. Wethouder Frings: ‘Cliënten met een zorgindicatie hebben recht op uren zorg en kwalitatief goede zorg. Ze hebben dat ook nodig. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk passende zorg en opvang krijgen. We hebben ondertussen aangifte gedaan. Onrechtmatig gebruik van zorggelden moeten we tegengaan’.

Cliënten

De gemeente zet in op een goede overgang voor cliënten. Er ligt een alternatief aanbod voor wonen en zorg klaar in samenwerking met andere zorgaanbieders in de regio voor cliënten die daar gebruik van willen maken. De 40 cliënten krijgen opnieuw een gesprek over hun zorgbehoefte. Ook wordt per situatie bekeken of de PGB-constructie de juiste is. Het staat de cliënten vrij om ergens anders zorg en opvang te zoeken. Wanneer cliënten niet of onvoldoende in staat zijn om zelf alternatieve zorg en opvang te vinden, kunnen zij gebruik maken van het aanbod.

Cliënten en familie zijn geïnformeerd en kunnen gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE-Geldersepoort. De zorgverlening voor de cliënten richt zich op mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek.

De gemeente Nijmegen is als centrumgemeente verantwoordelijk voor beschermd wonen in de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland.

Wantrouwende opstelling

Rigtergroep laat via een verklaring op de website weten volledig verrast te zijn door de beschuldigingen. De Rigtergroep wijt het handelen van de gemeente aan een wantrouwende opstelling: 'Rigtergroep denkt dat de gemeente kiest voor een wantrouwende opstelling. De afgelopen jaren had de Rigtergroep graag overleg gepleegd met de betreffende ambtenaren over hun zorgen. Wij hebben geen bereidheid ervaren om Rigtergroep te ontvangen voor overleg en toelichting. Rigtergroep betreurt met name de gevolgen die het optreden door de gemeente Nijmegen heeft voor cliënten en ook voor het zorgpersoneel, bij wie grote onrust is ontstaan.

Rigtergroep zal zich de komende tijd maximaal inzetten om de wantrouwende opstelling van de gemeente van tafel te krijgen en de belangen van haar kwetsbare cliëntengroep te blijven behartigen.'


Dit bericht delen:

Advertenties