Dierenambulance Nijmegen krijgt keurmerk Diervervoer

Van onze redactie
3 februari 2014
De Dieren Ambulance Nijmegen (DAN) krijgt vanmiddag op het Binnenhof in Den Haag het Keurmerk Diervervoer uitgereikt uit handen van staatssecretaris Sharon Dijksma. De DAN is één van de eerste drie dierenambulances in Nederland die dit keurmerk in ontvangst mag nemen.
Sinds vorig jaar is Stichting Keurmerk Diervervoer bezig geweest met het opstellen van de richtlijnen voor het keurmerk. De keurmerkeisen zijn onderverdeeld naar vijf thema's: organisatie en administratie, kennis en kunde, diergezondheid en dierenwelzijn, voertuigen en materieel en vooropvang.

De Dan bestaat volgend jaar alweer 30 jaar en is daarmee één van de langst rijdende dierenambulances in Nederland. Door de jarenlange ervaring hoefden er niet zoveel aanpassingen plaats te vinden om aan het keurmerk te voldoen. Alle protocollen stonden al op papier en er hoefden alleen links en rechts wat kleine zaken up tot date gebracht te worden.

Wat de vooropvang betreft loopt de DAN al voor op de eisen: voor het opvangen van dieren gedurende maximaal 12 uur zijn geen specifieke vergunningen verplicht. De DAN beschikt wel over de vergunning voor het opvangen van inheemse (beschermde) dieren. De DAN is ook aangesloten bij het VOND (Vereniging Opvang Niet-gedomesticeerde Dieren).

De DAN beschikt op dit moment over een wagenpark van 5 auto’s: 3 grote ambulances en 1 kleine. Er is ook nog een wat verouderde ambulance in gebruik, deze wordt meestal voor de boodschappen gebruikt maar zou in nood nog inzetbaar kunnen zijn.

In 2013 zijn er 5477 dieren in nood door de DAN geholpen, in 2012 waren dat er 6673.

Dit bericht delen:

Advertenties