Europese primeur: gewichtloos revalideren met Zero-G
Van onze redactie
8 maart 2017
De Sint Maartenskliniek presenteerde gisteren als eerste revalidatiecentrum in Europa een unieke innovatie: de Zero-G. Met de aanschaf van de Zero-G breidt de kliniek haar zorg voor revalidatiepatiënten uit met een innovatief nieuw trainingsmiddel.
Hiermee verwacht de gespecialiseerde kliniek met haar patiënten eerder te kunnen starten met gerichte sta- en looptraining. Uiteindelijk verwacht men dat de Zero-G bijdraagt aan een betere kwaliteit van de loopfunctie en het sneller behalen van de trainingsdoelen van de patiënt.
Verbeteren van de coördinatiepatronen
De Zero-G is een apparaat dat het gewicht van de revalidant overneemt zodat deze wordt ontlast tijdens het leren staan en lopen. De patiënt wordt gedeeltelijk ondersteund middels een soort parachute harnas dat via een looprails is bevestigd aan het plafond en kan zich hiermee vrij verplaatsen in de ruimte. De Zero-G past de mate van gewichtsondersteuning aan de positie van de patiënt en beweegt proactief mee zonder te trekken. Daardoor maakt de Zero-G het de patiënt gemakkelijker, doordat het minder kracht kost om te oefenen en er meer focus is op het verbeteren van de coördinatiepatronen. "Je kunt er allerlei oefeningen op doen die je anders niet kan doen omdat het fysiek te zwaar is voor de patiënt. Zo wordt er een omgeving gecreëerd waarin er voor de patiënt meer mogelijkheden zijn om te experimenteren met zijn/haar eigen mogelijkheden", aldus Hennie Rijken, fysiotherapeut aan de Sint Maartenskliniek.
Toegevoegde waarde Zero-G
In de meeste gevallen kan pas worden gestart met leren lopen als de patiënt kan staan, van daaruit kunnen immers de eerste stapjes worden gezet. Met de Zero-G kan er nu eerder worden begonnen met looptraining. "Dit apparaat is een belangrijke toegevoegde waarde voor ons revalidatiecentrum. Het aanbod is nu nog completer en biedt meer trainingsmogelijkheden voor revalidanten. De gedachte van de Sint Maartenskliniek achter de Zero-G, is om een situatie te creëren waarin sneller vrij oefenen met de eigen mogelijkheden kan leiden tot een betere motorische vooruitgang van de patiënt", volgens Remco Hoogendijk, manager innovatie aan de Sint Maartenskliniek.
Veilig vallen
Een belangrijk aspect van de Zero-G is de veiligheid die het voor de patiënt biedt. De patiënt hangt in een parachute harnas en kan niet vallen. Bovendien ziet het 'val motion capture systeem' van de Zero-G een mogelijke val van de patiënt aankomen en reageert daarop. Hierdoor kan de patiënt steeds op de grens van zijn mogelijkheden oefenen. Volgens fysiotherapeut Hennie Rijken is dit goed voor het zelfvertrouwen van de patiënt. "Patiënten zijn vaak onzeker doordat ze de controle over hun lichaam kwijt zijn en de angst hebben om te vallen. In deze veilige omgeving durven ze wellicht meer en kunnen zo hun doelen sneller bereiken", verwacht Hennie.
Voor wie?
De Zero-G biedt de mogelijkheid om op veel momenten tijdens het revalidatieproces laagdrempelig in te zetten met veel verschillende trainingsdoeleinden. De Sint Maartenskliniek verwacht jaarlijks ongeveer 160 van haar patiënten te behandelen met de Zero-G. Bijvoorbeeld Patiënten die coördinatieproblemen ervaren met lopen zoals door letsel na een ongeval, een CVA of dwarslaesie. Of patiënten met spierkracht- en spierspanningsproblemen zoals door spasmen.
Patiënt gedreven innovatie
Wat de Zero-G bijzonder maakt is het feit dat hij voor en door een revalidatie patiënt is ontwikkeld. Joe Hidler, directeur Aratech (VS), kwam tot deze uitvinding omdat hij zelf door een ongeval in een rolstoel zit. Vanuit zijn eigen ervaringen met revalideren kwam hij op het idee van de Zero-G. Uitgangspunt is dat door de gewichtloosheid je veel vrijer bent om te (leren) bewegen. Op 9 maart is Joe Hidler in Nederland en geeft een presentatie over de Zero-G op het Health Valley Event waar de Sint Maartenskliniek als een van de hoofdsponsors aan deelneemt.
Nieuwstip voor de redactie?
Bel 024-322 99 22, mail naar
redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of via WhatsApp: 0624-322 422.
Download hier onze app en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit onze stad.
Dit bericht delen: