[VIDEO] Nijmegen maakt kennis met robot Tessa

Van onze redactie
27 januari 2017
Vanmiddag werd robot Tessa op de Novio Tech Campus onthuld. De kleine en laagdrempelige robot heeft als doel ervoor te zorgen dat mensen met dementie of een verstandelijke beperking langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
De sociale robot is ontwikkeld door Tinybots, een net gestart Nijmeegs bedrijf. Door de unieke samenwerking tussen het bedrijf, zorginstellingen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaat Tessa nu haar eerste stappen in de praktijk zetten.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij cliënten van Driestroom, SWON Seniorennetwerk, BrabantZorg en Pleyade. In totaal krijgen 70 mensen met een cognitieve beperking, 50 dementerende ouderen en 20 cliënten met een verstandelijke beperking, thuis een Tessa. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoekt het effect. Met de uitkomsten wordt Tessa verder geoptimaliseerd, zodat ze daarna breed ingezet kan worden.

Bijzonder aan het onderzoek is de samenwerking tussen Tinybots, hogeschool en zorginstellingen én de focus op de implementatie van Tessa. Want doordat vraag en aanbod elkaar in de zorgmarkt nog niet goed kunnen vinden, is de implementatie vaak een groot probleem. Het streven is dat Tessa straks 1 euro per dag gaat kosten en daarmee bereikbaar is voor een brede doelgroep.

Dit bericht delen:

Advertenties