Nijmegen Toen & Nu

Van onze redactie
12 januari 2014
Vanaf vandaag hebben we wekelijks op zondag de rubriek 'Toen en Nu'. We plaatsen een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. We beginnen met de Berg en Dalseweg.
Oudste kleurenfoto

De oude foto is uit 1914 en een van de oudste kleurenfoto's in Nijmegen gemaakt. Café J. Jacobs, later Café De Keizerskroon, deed van 1912 tot 1955 dienst als tramhalte voor lijn 2, de tramlijn van Nijmegen naar Berg en Dal.

Bergspoor

De tramlijn naar Berg en Dal werd gekenmerkt door sterke hellingen en stond daarom ook wel bekend als het Bergspoor. Dit was ook de steilste tramlijn van Nederland. Tussen Beek en het eindpunt Berg en Dal moest de tram een groot hoogteverschil overbruggen, waarbij het spoor een lus maakte en met een groot viaduct zichzelf kruiste.

Dit in 1912 gebouwde viaduct was een van de eerste gewapend betonnen constructies in Nederland.

Nu is het een bluescafé met elke eerste zondag van de maand de inmiddels befaamde jamsessies van de Shuffle Houseband.

OPROEP
 
Onze redactie is opzoek naar oude foto's van Nijmegen. Deze willen we graag ontvangen met jaartal, straatnaam en eventuele info. Mail deze naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl  Uiteraard wordt uw naam vermeld bij plaatsing. 


Verslaggeving: Willem Spang



Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Dit bericht delen:

Advertenties