Nieuwe aanpak Wmo en Jeugdhulp binnen budget ondanks bezuinigen

Van onze redactie
20 mei 2016
In het eerste jaar van de zorgvernieuwing, waar gemeenten verantwoordelijk zijn voor zorg en ondersteuning bij Wmo en Jeugdhulp blijkt dat de region Nijmegen binnen het budget is gebleven
Wethouder Zorg en Welzijn Bert Frings: ‘We houden geld over, ondanks bezuinigingen vanuit het rijk. Maar inhoudelijke conclusies zijn na één jaar lastig te trekken. Het uitgangspunt is dat we doen wat nodig is voor onze inwoners. Over een paar jaar kunnen we veel beter zien welk budget nodig is’. De jaarcijfers van 2015 geven inzicht in de geleverde zorg in 2015. Het rapport gaat over de betaalbaarheid van de zorg, en niet over de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg.
 
Opvallend in het eerste jaar waren uitvoeringsproblemen zoals de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten, en de berekening en uitbetaling van de eigen bijdrage. De sociale wijkteams en de gemeentelijke backoffice hadden het druk. Er is extra personeel ingezet om alle aanvragen voor zorg en ondersteuning goed te begeleiden.
 
Financieel overzicht 2015
 
Er is in 2015 minder dan verwacht beroep gedaan op de ‘oude’ Wmo-voorzieningen, waar de gemeente al langer voor verantwoordelijk is. Dit zijn voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, vervoer en woningaanpassingen. Hier is sprake van een overschot van 3.500.000 euro. Bij beschermd wonen GGZ/Wmo, een nieuwe regionale taak sinds 2015, is er overschot van 1.400.000 miljoen euro op een begroting van 48.000.000 euro. Het overschot bij Jeugdhulp van 150.000 euro en ambulante begeleiding en dagbesteding Wmo van 150.000 eurois beperkt en nog afhankelijk van de definitieve afrekening met zorgaanbieders. Inwoners maakten minder gebruik van het persoonsgebonden budget, maar kozen vaker voor kleine aanbieders in de wijk waarmee de gemeente een contract heeft voor zorg in natura.

Dit bericht delen:

Advertenties