Enorme schade vandaag goed zichtbaar LUCHTFOTOS

Van onze redactie
2 januari 2014
De dag na de brand die het voormalige klooster op de Groesbeekseweg onbewoonbaar maakte staan groepjes ex-bewoners en ateliergebruikers in groepjes bij elkaar voor het pand.
Van alles wordt er met elkaar besproken met op de achtergrond de treurige aanblik van het pand. Vele andere Nijmegenaren treuren en leven mee en er wordt van vele kanten hulp aangeboden.

De technische recherche is druk doende de oorzaak van de brand te achterhalen. De brand in het enorme hoekpand is aan de zijde op de Groesbeekseweg op de zolder ontstaan. Of de oorzaak boven tafel gaat komen is nog de vraag, de ravage is enorm en de verdiepingen zijn allemaal ingestort. Instortingsgevaar van de muren is er niet direct maar en vallen wel kleine stukken puin. Het pand is dan ook hermetisch afgesloten met hekken en wordt beveiligd door een bewakingsbedrijf.

De mensen zijn gister allemaal goed opgevangen, dat was direct goed geregeld. Velen hebben onderdak elders maar hooguit voor een paar dagen of weken. Men is in afwachting van wat er aangeboden gaat worden door de pandbeheerder. Ook is het wachten of en wanneer men het pand in mag om nog te zien wat er aan persoonlijke spullen nog te redden valt. Een bewoner vertelt: ‘Je kunt bijna niks doen nu, je hebt geen pinpas om de hoognodige spullen te gaan kopen, je kunt niet naar de bank want je hebt geen legitimatie, alle papieren ben je kwijt. Stukje bij beetje komt nu pas bij de mensen boven hoe onthand je nu bent , je telefoon raakt leeg; je hebt geen lader, al die kleine dingetjes.’

Er blijken een aantal kleine huisdieren te zijn omgekomen. Diverse bewoners hadden vogeltjes, hamsters en eekhoorntjes. En hoewel huisdieren niet waren toegestaan liep er waarschijnlijk ook nog een kat rond.

De Vasim heeft de 15 kunstenaars uit het pand aangeboden om hun overgebleven spullen op te slaan. Via Facebook worden van alle kanten spullen en (tijdelijke) woonruimte aangeboden. Wilt u hulp bieden kijk dan even op de onderstaande Facebook link. Via deze link kunt u een donatie overmaken: http://www.gofundme.com/60bzl0



Foto's binnenkant pand: Richard Elfrink

Dit bericht delen:

Advertenties