Tientallen miljoenen voor topstuk van de gebroeders Van Limburg?

Van onze redactie
6 maart 2016
Vanaf 11 maart biedt de TEFAF Maastricht, beschouwd als 's werelds meest toonaangevende kunstbeurs, bijzondere kunstwerken aan voor verzamelaars, museumvertegenwoordigers en andere kunstliefhebbers vanuit de hele wereld.
Volgens directeur Patrick van Maris is het topstuk dit jaar een boekje uit ca. 1407-1408 met 30 tekeningen in miniatuur ter grootte van een half A4, waarvoor tientallen miljoenen euro’s wordt gevraagd. De tekeningen, vervaardigd in opdracht van de hertog van Berry, de mecenas van de Nijmeegse gebroeders Van Limburg, zijn fenomenaal van kwaliteit en laten opzienbarende kenmerken zien.
 
Kunsthistoricus prof. dr. Eberhard König stelt: ‘De magistrale afbeeldingen, tot op heden onbekende meesterwerken van één van de gebroeders Van Limburg, overstijgen alles wat we tot nu toe kennen op het gebied van de tekenkunst in Franse manuscripten in de 15e eeuw.’ De Duitse specialist van de kunst van de gebroeders van Limburg is er van overtuigd dat het van de hand van één van de broers is, mogelijk Paul van Limburg. Omdat deze Nijmeegse kunstenaar, vanaf 1400 in dienst van het Franse hof, in Italië is geweest en zijn werk sterk is beïnvloed door de Italiaanse kunst, is volgens König hij de meest logische maker van deze tekeningen.

Dit miniatuurboekje met schetsen kwam eerder, in 2013, op een veiling in Brussel onder de hamer voor 2,5 miljoen euro en werd toen omschreven als ‘uit de kring van de gebroeders Van Limburg’. Het wordt nu, voor het eerst sinds 600 jaar, voor het publiek tentoongesteld.
Rob Dückers, kunsthistoricus van het Emerson College, adviseur van de Stichting gebroeders Van Limburg en in 2005 met Pieter Roelofs samensteller van de expositie over hun werk in Museum Het Valkhof, is veel minder stellig. Hij heeft de tekeningen in 2013 onderzocht en met enkele collega’s geconstateerd dat het om een hele goede navolger gaat, die in de directe omgeving van de Nijmeegse broers Paul, Herman en Johan van Limburg heeft gewerkt en hun werk goed heeft gekend.

Destijds berichtte de Stichting gebroeders Van Limburg dat de prijs van 2,5 miljoen al aangaf dat het niet origineel werk van de gebroeders Van Limburg betrof, want dan zou er een nulletje achter het bedrag staan en minstens tien keer zo hoog zijn. Uit het feit dat de vraagprijs nu zoveel hoger is, kan worden afgeleid dat de kunstmarkt het nieuwe kunsthistorische onderzoek vertrouwt, waarmee wordt aangetoond dat het werk inderdaad van één van de gebroeders van Limburg zou kunnen zijn.

Sinds 2002 beijvert de Stichting gebroeders Van Limburg in Nijmegen zich voor het bekend maken van het schildergeslacht Maelwael-Van Limburg. Dat resulteerde o.a. in de expositie in 2005 in Museum het Valkhof van de miniaturen uit de Belles heures afkomstig van de collectie van het Metropolitan Museum. Voor het eerst sinds 600 jaar waren originele miniaturen van hun hand in Nederland te zien. Koningin Beatrix opende de expositie, die later in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, in het Metropolitan Museum in New York en in het Louvre werd gepresenteerd. De stichting organiseert dit jaar voor de 12e maal het gebroeders van Limburg Festival, waarin hun kunst tot leven komt. De Stichting gebroeders van Limburg gedenkt dit jaar de 600e sterfdag van de gebroeders van Limburg met een reeks van activiteiten.

De ontdekking van dit boekje alsmede de aankoop in 2011 door het Louvre voor 7,8 miljoen van een paneel van hun Nijmeegse oom, Johan Maelwael, toont aan dat er nog steeds onbekend werk kan opduiken. De gebroeders vervaardigden minstens 800 miniaturen en behoren tot de meest gereproduceerde kunstenaars uit de Late-Middeleeuwen. Met name de kalenderbladen uit de Très riches heures du duc de Berry zijn bijzonder populair.
Johan Maelwael staat aan de wieg van de Nederlandse schilderkunst en vervaardigde het eerste schilderij op doek en het eerst tondo in de westerse kunstgeschiedenis.
De stichting bereidt samen met Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit tentoonstellingen voor in 2018 en 2020 over het werk van het kunstenaarsgeslacht Maelwael-Van Limburg.

Dit bericht delen:

Advertenties