Burgemeester Bruls opent nieuwe kliniek Psychiatrie Radboudumc

Van onze redactie
26 januari 2016
Vanmiddag opent burgemeester Bruls de nieuwe kliniek van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc.
Deze Medisch Psychiatrische Unit (MPU) biedt geïntegreerde zorg voor patiënten met psychiatrische en somatische aandoeningen. Om de zorg te kunnen intensiveren is een High & Intensive Care (HIC) beschikbaar, waar patiënten met zeer complexe psychiatrische problematiek kunnen worden behandeld. Deze HIC vervangt de oude separeercel. Het Radboudumc opent hiermee als eerste ziekenhuis in Nederland een kliniek die met een HIC optimaal de zorgbehoefte van psychiatrische patiënten beantwoordt.
 
De patiënt als uitgangspunt
 
De kliniek van de afdeling Psychiatrie, bouwjaar 1991, voldeed als ruimtelijke omgeving niet meer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Eind 2012 gaf het Radboudumc opdracht te onderzoeken of er in het psychiatrisch ziekenhuisgebouw een moderne psychiatrische afdeling kon worden ondergebracht. De keuzes die zijn gemaakt zijn gebaseerd op ervaringen, wensen en behoeften van patiënten, direct betrokkenen, zorgprofessionals maar ook op onderzoek. Om te zorgen dat medewerkers klaar zijn voor de overgang wordt er nog een aantal weken getraind en geschoold zodat de MPU half februari goed in gebruik kan worden genomen.
 
Persoonsgerichte zorg
 
Patiënten verblijven op de afdeling op één van de 27 eenpersoonskamers die zo zijn ingericht dat ook somatische zorg geboden kan worden. Er is ruimte voor privacy, maar ook voor contact in één van de drie woon- en eetruimten. Een slaapbank voor familieleden biedt gelegenheid voor ‘rooming-in’, het overnachten bij de patiënt op de kamer. Tevens is er een familiekamer, een speciale moeder en baby kamer en een centrale ontvangstruimte.
 
Psychiatrie en somatiek
 
Psychiatrische patiënten hebben regelmatig lichamelijke aandoeningen en mensen met lichamelijke aandoeningen kunnen psychiatrische problematiek hebben, waardoor zij op de gebruikelijke ziekenhuisafdelingen onvoldoende zorg kunnen krijgen. Voor een integrale behandeling van psychiatrische en lichamelijke aandoeningen is een gespecialiseerde afdeling met specifieke faciliteiten en een deskundige medisch-psychiatrische staf ideaal. De nieuwe Medische Psychiatrische Unit biedt deze zorg en voorziet daarmee in de leemte tussen psychiatrie en somatiek.
 
High & Intensive Care
 
Voor patiënten die vanwege zeer complexe psychiatrische problematiek geïntensiveerde zorg nodig hebben, biedt de unit een High & Intensive Care (HIC) voor zes bedden. Met deze HIC wordt zorg op maat geboden, waarmee dwang- en drangmaatregelen, zoals bijvoorbeeld separeren, kunnen worden voorkomen.
 
Healing environment
 
Het Radboudumc heeft bij de bouw gekozen voor het toepassen van de principes van Healing environment. Deze ‘Helende omgeving’ is binnen het interieur vormgegeven door gebruik te maken van natuurlijke materialen en gedempte kleuren. Licht, daglicht en kunstlicht, speelt een hoofdrol. Alle ruimtes hebben uitzicht op natuur en daglicht. De bestaande middenbeuk met bogen, een belangrijk element uit het oorspronkelijke ontwerp van Croonen en Meerdink in de traditie van de Bossche School, zijn behouden.
 
Het is een lichte, overzichtelijke en veilige omgeving met veel uitzicht. Een dergelijke omgeving heeft een positieve invloed op het welzijn, het gedrag en de emoties. Een goede omgeving betekent voor patiënten meer privacy, meer autonomie, overzicht, veiligheid en comfort en een goede balans in prikkels. Het bevordert daarmee het herstel van patiënten.

Dit bericht delen:

Advertenties