Woonbotenvraagstuk Oostkanaaldijk nog deze zomer opgelost
Joris Leenders
13 januari 2016
Wethouder Velthuis geeft de bewoners van de acht woonboten uitzicht op een oplossing. Sinds april 2013 is het onduidelijk of de bewoners er kunnen blijven wonen.
Nadat begin 2013 het ontwerpbestemmingsplan Nijmegen Kanaalhavens openbaar werd zijn er zienswijzen ingediend door 4 bedrijven. Argumenten waarom er niet gewoond zou mogen worden waren de risico’s in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het Maas-Waalkanaal en de nabije ligging van bedrijven.
De toenmalige wethouder had in het ontwerp de regeling opgenomen dat de woonbootbewoners een persoonlijk overgangsrecht zouden krijgen. Dit betekende dat de bewoners tot aan hun dood daar mochten wonen maar dat hun eigendommen niet meer verkoopbaar zouden zijn. Aangezien de bewoners allemaal een hypotheek hebben afgesloten om hun ligplaatsen te kopen, waren zij hier niet blij mee. Uiteindelijk heeft de Raad van State deze oplossing ook niet geaccepteerd. De gemeente besloot toen om verder te zoeken naar alternatieve locaties.
Onduidelijke situatie
Erma Pestman-Cobussen, voorzitster en woordvoerster van Woonboten Oostkanaaldijk Nijmegen (WON), geeft aan dat in het ontwerpbestemmingsplan
stond dat de woonboten zouden mogen blijven liggen. De bewoners mochten blijven omdat daar al zo lang gewoond werd en de bedrijven geen overlast ondervonden van de bewoners. Alle bewoners en eigenaren van het WON beschikken over een geldige en overdraagbare ligplaatsvergunning, verstrekt door Rijkswaterstaat. Ergens anders gaan wonen betekent dat de bewoners gedwongen hun geliefde woonlocatie moeten verlaten. ‘Dit brengt voor ons bewoners en eigenaren een hoop zorgen. Die hypotheken hebben wij nu eenmaal. Wij leven inmiddels al drie jaar in een onduidelijke situatie en dat geeft echt veel kopzorgen rondom onze financiële situatie en zelfs de vraag of wij failliet gaan speelt. Dit is gewoon een nachtmerrie,’ aldus de woordvoerster van WON.
Mogelijke oplossingen
Aanvankelijk werd de oplossing door de gemeente vooral gezien in een verhuizing van de woonboten, bijvoorbeeld naar de nevengeul bij Lent. De bewoners van de acht woonboten, die al ongeveer 40 jaar aan de Oostkanaaldijk liggen, zouden het liefst op de huidige locatie blijven wonen. Over de vraag hoelang de woonboten er nu al liggen is overigens discussie tussen de bewoners en de gemeente. De bewoners geven aan dat er al voor aanvang van het eerste bestemmingsplan van 1979 gewoond werd. Vreemd genoeg moeten de bewoners dit nu aantonen terwijl er eerder uitgesproken was dat de boten daar al geruime tijd lagen. ‘Daarbij was het voor 1979 niet nodig om via de gemeente een woonvergunning aan te vragen. Dit werd geregeld door Rijkswaterstaat met een ligplaatsvergunning waar tevens in stond dat we ons er konden huisvesten,’ aldus Pestman. Begin 2015 hebben de bewoners nog met de gemeente gesproken over het oordeel van de Raad van State dat de bewoners illegaal aan de Oostkanaaldijk zouden wonen. Wethouder Velthuis heeft nu aangegeven dat er komende zomer een oplossing komt. De oplossingen worden gezocht in blijven liggen op de huidige locatie conform de wens van de bewoners, verhuizen naar een andere ligplaats of uitkopen.
Dit bericht delen: