Pilot brandveiligheidskeurmerk in Nijmegen van start

Joris Leenders
12 januari 2016
Vanmiddag ondertekenden vier partijen de intentieverklaring voor een pilot ter vergroting van de brandveiligheid in kamerverhuurpanden. De pilot start in Nijmegen en wordt wellicht later landelijk uitgerold.
Door burgemeester Bruls, brandweercommandant Van Zanten van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, voorzitter Voshol van het keurmerk KIWA en voorzitter Van Rooijen van de stichting Keurmerk Kamerverhuur en Veiligheid (KKVV), tevens de initiator van de pilot, werd vanmiddag de intentieverklaring getekend. Het is het officiële begin van de brandveiligheidspilot voor kamerverhuurpanden.

Ideaal hulpmiddel

Frank van Rooijen, voorzitter van KKVV, vertelt dat in de zomer van 2014 zes mensen, waaronder hijzelf, met het idee kwamen om een keurmerk voor brandveiligheid in kamerverhuurpanden te ontwikkelen. In zes maanden tijd zijn ze gekomen tot het systeem dat er nu ligt: de telefoon app en de website, en dat vandaag ook live is gegaan. ‘Ik ben erg blij met dit moment, we kunnen ons geen ongelukken als gevolg van brand veroorloven. Het tekenen van de intentieverklaring is erg waardevol,’ aldus Van Rooijen. Redenen om tot dit systeem te komen is dat overheden zich steeds meer terugtrekken rondom diverse thema’s en dat de samenleving zelf meer verantwoordelijkheden moet nemen. Hierin wil het systeem zich bewijzen als ideaal hulpmiddel voor brandveiligheid.

Andere partijen

Naast de ondertekenaars van de verklaring zijn er in Nijmegen ook enkele andere partijen van belang, bijvoorbeeld SSHN, het platform woningcorporaties en het Verbond van Nederlandse Verzekeraars. Een aanwezige verhuurder van panden geeft aan erg blij te zijn met dit systeem. ‘Ik heb als belegger in onroerend goed een zorgplicht ten aanzien van de brandveiligheid. Ik wil geen zorgen aan mijn hoofd maar zo veel mogelijk rendement halen uit mijn investering. Het systeem zorgt ervoor dat ik gerust kan zijn dat de brandveiligheid goed geregeld is,’ aldus de kamerverhuurder. Hij voegt daar aan toe: ‘Ik kan alleen maar alle kamerverhuurders oproepen om hieraan mee te doen. Ik vind het een geweldig initiatief.’

Uitgangspunten van het ontwikkelde systeem en het keurmerk zijn: brandveiligheid, eigentijds, een laag instapniveau, verhuurders moeten worden verleid tot deelname, zelfregulering huurder-verhuurder en het moet betaalbaar zijn. Deelname aan het systeem kost 95 euro per jaar, maar het Verbond van Verzekeraars gaat wellicht korting geven als de app en het keurmerk landelijk worden uitgerold. Die korting kan oplopen tot 70 euro op jaarbasis. Het verbond verbindt zich pas aan het keurmerk als de pilot in Nijmegen een succes wordt en een landelijke uitrol krijgt. Doel van de pilot is om te ontdekken of het systeem nog enigszins moet worden aangepast en of er nog verbeterpunten zijn. ‘Een landelijke uitrol is wel het doel, het systeem rondom brandveiligheid in kamerverhuurpanden is ook interessant voor veel gemeenten en steden,’ vertelt Van Rooijen.

Momenteel zijn er in Nijmegen vijf panden met in totaal 53 wooneenheden die deelnemen. Het doel is om op de helft van het jaar gegroeid te zijn naar 300 wooneenheden. De verwachting van KKVV is dat deze doelstelling gemakkelijk gehaald gaat worden. Zij beloven elke verhuurder die mee wil gaan doen dat deze dat met de eerste vijf van zijn panden dat gratis kan doen. 

Dit bericht delen:

Advertenties