Eerste schooldag leerplichtige kinderen Heumensoord begonnen

Joris Leenders
11 januari 2016
Vanochtend zijn de leerplichtige kinderen die verblijven op de tijdelijke noodopvanglocatie Heumensoord per bus naar hun nieuwe school gebracht. Voor sommigen van hen is het voor het eerst dat ze onderwijs krijgen.
Vanuit Heumensoord werden de 565 kinderen, zowel primair onderwijsleerlingen als voortgezet onderwijsleerlingen, met vier bussen naar de tijdelijk ingerichte school aan de Streekweg gebracht. Hier werden ze opgevangen door het team van enthousiaste docenten, de wethouders van Onderwijs van de gemeente Nijmegen en de gemeente Heumen en door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De oprichting van de school is bijzonder omdat dit normaal gesproken alleen georganiseerd wordt voor Asielzoekers Centra (AZC). Het is een initiatief van de gemeenten Nijmegen en Heumen, het COA, het ministerie en vooral ook van de onderwijsbesturen uit Nijmegen.

Ontvangst kinderen op hun eerste schooldag

Na enige vertraging gehad te hebben op Heumensoord, kinderen worden in sommige gevallen voor het eerst gescheiden van hun ouders en dat zorgt natuurlijk voor de nodige emoties, kwamen de vier bussen iets later dan gepland bij de school aan. Het docententeam had zich verdeeld in drie groepen kleuren. Elke kleur is weer onderverdeeld in diverse groepen met dierennamen die corresponderen met de klassen. In het schoolgebouw is er op de vloer ook een soort bewegwijzering aangebracht; lijnen met de betreffende kleuren moeten de kinderen ondersteunen met het vinden van hun weg binnen het gebouw.

Na ontvangst werden de kinderen onder begeleiding van hun docententeam naar de lokalen gebracht. Hier werden ze ontvangen door de wethouders en werd aan hen een welkomstpresentje uitgedeeld. Dit is een door de gemeente Nijmegen en Heumen beschikbaar gesteld etuitje met diverse schoolbenodigdheden zoals een pen, potlood en een gummetje. Opvallend was het dat de kinderen overwegend blije gezichten hadden en zich erg ontspannen gedroegen.

Het schoolgebouw

Het schoolgebouw aan de Streekweg was het pand van het Mondial College. Omdat het leeg stond kon het gebruikt worden voor de tijdelijke school. De benodigdheden, schoolmeubilair en dergelijke, is door diverse scholen uit de regio gedoneerd. Een facebook-actie heeft ze daarbij geholpen. Voor de kleine kinderen die naar de kleuterschool gaan is er een aparte lees & relaxhoek ingericht. Docente Karin Bos: ‘In deze hoek kunnen de kindjes zich even terugtrekken met een boekje of met een knuffel, op een relaxbank tot rust komen als ze daar behoefte aan hebben.’

Er zijn drie gymzalen waar men aan sport en spel kan doen. De attributen voor de gymzalen zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Sport for Children. ‘Bewegen is goed voor de gezondheid, maar het is ook een goede manier om te leren omgaan met agressie en om energie kwijt te kunnen. Ook kan er via spel gewerkt worden aan de Nederlandse taal. Kinderen leren tal van woordjes in de gymzaal,’ aldus Netty Udo een van de directeuren tijdelijke school. Ze is er erg trots op dat er in korte tijd een geheel nieuwe schoolorganisatie is neergezet, en dat de aannemers de school klaar gemaakt hebben voor het onderwijs. ‘Leuk is het ook om te zien dat er al echte vakgroepen van docenten, bijvoorbeeld bij drama en sport, ontstaan. Ik zie bij de enthousiaste groep docenten dat er veel motivatie is.’

De financiering van het onderwijs wordt verzorgd vanuit het ministerie en het COA, de huisvesting wordt georganiseerd door de betreffende gemeenten. Komende februari zal er voor de buurtbewoners een tweede bewonersavond georganiseerd worden. Op die avond wordt er onder meer ingegaan op vragen als hoe het gaat en of dat er verbeterpunten zijn.

Schoolvakken en docenten

Een groep van 70 docenten gaat de kinderen begeleiden, naast nieuw aangenomen vakkrachten zijn de docenten afkomstig van scholen van Conexus, Scholengroep Rijk van Nijmegen en de St. Jozefscholen. Voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs zijn er 35 docenten. Nederlands/taal, wiskunde/rekenen, drama, tekenen en sport zijn de voornaamste vakken waar de kinderen les in gaan krijgen. De opzet van de dagindeling is verder grotendeels gelijk aan regulier onderwijs.  ‘Ik vind het geweldig om te zien dat het in een korte tijd gerealiseerd is om een plek gereed te maken waar de kinderen onderwijs kunnen krijgen van een bevoegd en bekwaam team van docenten. Belangrijk is het dat de kinderen kind kunnen zijn, ze zich veilig voelen en ontspanning vinden,’ aldus docente Jasmina Spanja. Ze heeft al jaren ervaring met soortgelijke kinderen vanuit het lesgeven aan internationale schakelklassen. ‘Ik verwacht te gaan zien dat de kinderen opbloeien. Ik merk dat ze graag naar school willen. Hopelijk biedt onderwijs ze de mogelijk te kunnen aarden in ons land en krijgen ze meer zelfvertrouwen.’ Haar collega-docent Theus Galesloot voegt daaraan toe: ‘We gaan niet in op specifieke achtergronden van kinderen, op vluchtelinggeschiedenissen. De ervaring leert dat dit niet verstandig is bij jonge kinderen.’

De klassen zullen redelijk klein gehouden worden en er wordt ingedeeld op analfabetisme, semi-analfabetisme, onderwijsachterstanden en op de vraag of kinderen al basisonderwijs hebben gehad of niet. Toine Janssen, bestuurslid Conexus, geeft aan dat ze familie en bekenden van elkaar zo veel mogelijk samen willen houden, dit geeft ook een veilig gevoel. ‘Vorige week zijn de kinderen hier al geweest. Het is erg mooi om te zien dat de kinderen graag onderwijs willen, ze zijn heel leergierig,’ aldus Janssen.

Ongewisse toekomst

De bestuursovereenkomst Heumensoord loopt tot en met 1 juni 2016. Wat er daarna met de noodopvang Heumensoord  en met de Heumensoordschool gaat gebeuren is onduidelijk. Wethouder Helmer geeft aan: ‘het is niet helder wat er na die tijd gaat gebeuren met de noodopvang en met de school,’ aldus Helmer-Englebert onderwijswethouder in Nijmegen.  

De kinderen hadden wettelijk gezien al eerder onderwijs moeten krijgen maar dit is niet makkelijk te organiseren en het Ministerie van Onderwijs moet hierin ook leidend zijn. ‘Vanaf oktober zijn we als de wiedeweerga begonnen om onderwijs te realiseren voor de kinderen. Dat is in drie maanden tijd gelukt,’ aldus de wethouder. Haar collega-wethouder van de gemeente Heumen vult aan: ‘Vanaf het begin was het niet duidelijk hoe lang mensen zouden verblijven op het Heumensoord. Eerst werd gedacht aan enkele weken maar dit zijn maanden geworden. Voorheen dachten we dat educatieve activiteiten voldoende zouden zijn, maar omdat de vluchtelingen niet weken maar maanden in de opvang verblijven is scholing voor de leerplichtige kinderen nu gelukkig ook georganiseerd.’

Over de verwachte in- en uitstroom van kinderen op het Heumensoord en dus ook voor de Heumensoordschool kan er niks worden aangegeven, het is simpelweg niet duidelijk. In de voorbereidingstijd die de colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen en Heumen namen om tot de bestuursovereenkomst omtrent de noodopvang Heumensoord, welke er thans ligt, te komen was er met scholing nog geen rekening gehouden. Dat is ook een reden dat het opzetten van scholing langer heeft geduurd. Beide wethouders zijn er erg tevreden mee dat de kinderen nu onderwijs krijgen, Nederlands kunnen gaan leren en kunnen werken aan hun ontwikkeling. 

Dit bericht delen:

Advertenties