Thom de Graaf houdt Burgemeester Dales lezing

Van onze redactie
14 januari 2014
Thom de Graaf verzorgt op vrijdagavond 31 januari de zeventiende Burgemeester Dales Lezing in het stadhuis van Nijmegen. Tijdens die avond wordt ook de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt. Wie de prijs krijgt, wordt eind januari bekend gemaakt.

De lezing en prijs zijn genoemd naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen Ien Dales (1931-1994). Zij maakte zich in die functies sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en -wetgeving. De Stichting Burgemeester Dales Lezing en COC Nijmegen organiseren de bijeenkomst.

De lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over het non-discriminatiebeginsel, zoals dat is verwoord in artikel 1 van de Grondwet. De lezing werd eerder uitgesproken door onder andere Ed d’Hondt, Anil Ramdas, Jan Pronk, Inez Weski, Afshin Ellian, Ed van Thijn, Rob Tielman, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Fatima Elatik, Atzo Nicolaï, Alex Brenninkmeijer en Femke Halsema.

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996. De prijs is bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord.
 
Naast de lezing staan de uitreiking van de Dalesprijs en een optreden van het Stemmenorkest op het programma. Dit orkest brengt muziek ten gehore die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans interneringskamp ontstond. De muziek werd door Nederlandse, Australische, Engelse en Indische vrouwen gezongen. De muziek bleek onder de erbarmelijke omstandigheden waarin de vrouwen moesten leven niet alleen een bron van vreugde te zijn, maar ook een middel tot overleven. Het Stemmenorkest dankt haar naam aan het feit dat de gezongen koorwerken bewerkingen zijn van orkestrale en instrumentale composities. Het orkest zingt deze composities vierstemmig, zonder woorden, als ware het koor een orkest.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur met koffie en ontvangst in het stadhuis en is vrij toegankelijk.

Om zeker te zijn van een plek is het verstandig om op tijd aanwezig te zijn. De avond eindigt rond 22.00 uur. Na afloop kan er nog nagepraat worden tijdens de borrel.


Dit bericht delen:

Advertenties