Congres over vroegtijdige en effectieve psychische zorg migrantenjeugd in Lindenberg
Van onze redactie
17 november 2015
Op donderdagmiddag 19 november vindt in Nijmegen met circa 200 professionals uit 34 gemeenten het afsluitende congres plaats van het EIF-project.
Dit is een Europees project in vier gemeenten om de toeleiding tot de jeugd-ggz en jeugd–lvb structureel te verbeteren voor kwetsbare migrantenjeugd. In het project is met 20 lokale samenwerkingspartners 2 jaar lang geïnvesteerd in het netwerk rondom de jongere, vooruitlopend op de transitie in de jeugdzorg en regierol van de gemeente. Ruim 500 professionals in wijken en op scholen zijn getraind in cultuursensitief werken en vroegsignalering van ggz- en lvb-problematiek bij migrantenjeugd, 1000 migrantenouders zijn voorgelicht en aan 500 gezinnen is extra ondersteuning dan wel vroege (ggz-)hulp geboden. Op het congres staat de overdracht van de ontwikkelde aanpakken centraal, om de problematiek eerder te onderkennen en sneller effectieve hulp te bieden.
Handen ineengeslagen
De gemeenten Nijmegen, Ede, Rotterdam en Gouda hebben op initiatief van het Ministerie van SZW de handen ineengeslagen om een structureel antwoord te bieden op de oververtegenwoordiging van migrantenjeugd in de zware en gedwongen jeugd-ggz en de ondervertegenwoordiging van deze groep in de lichte vormen van hulp. Met als doel ervoor te zorgen dat ggz- en lvb-problematiek eerder wordt gesignaleerd bij kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond en sneller adequate hulp wordt geboden. Hun ouders hebben vaak niet in de gaten wat afwijkend gedrag is en zoeken onvoldoende of te laat hulp. Maar ook in de zorg of het onderwijs wordt psychische problematiek of lvb vaak niet tijdig herkend en onderkend. De jongeren zelf, hun gezinnen, de scholen en de lokale samenleving lijden hieronder. Onbehandelde problematiek kan bovendien later leiden tot ernstiger problematiek met bijbehorende maatschappelijke lasten.
Verschillende aanpakken
Om te leren van elkaar wat wel en niet werkt, hebben de gemeenten verschillende aanpakken ontwikkeld en uitgetest de afgelopen 2 jaar:
- In Rotterdam is geïnvesteerd in de ontwikkeling van een online training gericht op professionals, die nu tevens wordt aangeboden aan andere gemeenten/organisaties in het land. De methodiek van psycho-educatie aan ouders, zoals ontwikkeld door de Stichting Voorlichters Gezondheid, bleek uit onderzoek van de Erasmus Universiteit significant effectief;
- In Nijmegen is succesvol geëxperimenteerd met kortdurende hulptrajecten, voordat een diagnose is gesteld en iemand op de wachtlijst van de jeugd-ggz komt. De HAN heeft onderzoek gedaan naar de werkzame factoren in deze aanpak, die op het congres worden gepresenteerd door lector dr. Huub Pijnenburg;
- In Ede is de signalering en begeleiding van migantenjeugd naar de jeugd-GGZ verbeterd door 4 functies binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin te integreren met inzet van een intercultureel expertteam, zoals blijkt uit de Monitor van de gemeente Ede;
- In Gouda is geïnvesteerd in het bespreekbaar maken en onderkennen van etnisch-culturele verschillen in gedrag(sproblemen) tussen kinderen in groep 7 bij docenten en GGD-artsen, en in de screening van ggz- en lvb-problematiek bij kinderen op 9 scholen in Gouda.
Met steun vanuit het Ministerie van SZW worden de aanpakken overdraagbaar gemaakt, zodat ook andere gemeenten hiervan gebruik kunnen maken.
Neem voor het
volledige programma van het EIF-Congres op donderdag 19 november of
om u aan te melden een kijkje op de website van
GGZ Migrantenjeugd.
Dit bericht delen: