Het dagverblijf Stijntje Buys viert op 19, 20 en 21 november haar vijftig jarig jubileum.
Stijntje Buys biedt kinderen en jongeren met een beperking in de leeftijd 3 tot 23 jaar dagbesteding aan. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis, een ontwikkelingsachterstand, een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking.
Jubileumactiviteiten
Op donderdag 19 november organiseert Stijntje Buys een feestelijke kinderdag. De kinderen worden op de hoofdlocatie verrast met onder andere een jubileumtaart en de komst van een clown. Ze kunnen ook een ritje maken in een treintje of in een huifkar die getrokken wordt door drie paarden. Op vrijdag 20 november is er voor alle betrokkenen van 15.30 tot 18.00 uur een receptie op de locatie Daniël. Op zaterdag 21 november wordt, tussen 11.00 en 15.00 uur, afgesloten met een minibeurs. Deze beurs is gericht op ouders met een zorgintensief kind en staat in teken van de leefwereld van de kinderen. Diverse ondernemers presenteren producten zoals speciale kleding, bijzondere vakanties en aangepast speelgoed. Tijdens de beurs zijn er voor de kinderen ook activiteiten georganiseerd. De minibeurs vindt ook plaats op de locatie Daniël.
Veiling voor cadeau aan kinderen
Op de
facebookpagina Stijntje Buys 50 jaar worden diverse producten geveild. Tot 20 november is het voor iedereen mogelijk om een bod te doen op diverse producten. Er kan bijvoorbeeld een bod worden uitgebracht op een voetverzorgingsbehandeling met een massage, handgeschilderde kunstwerken, een houten hobbelpaard, EAC Wegenhulp, een origineel NEC-shirt met de handtekening van alle huidige spelers of op een driegangenmenu. De opbrengst van de veiling is bedoeld voor een cadeau aan de kinderen van Stijntje Buys.
Ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling Stijntje Buys in een notendop
In 1965 werd Stijntje Buys aan de Borneostraat als medisch kinderdagverblijf geopend. Zij ontleent haar naam aan de weduwe Stijntje Buys, zij bepaalde in 1556 dat uit haar nalatenschap een weeshuis voor kinderen gesticht moest worden. Samen met een ander verblijf fuseerden zij later in het weeshuis De Beide Weeshuizen. Begin jaren zestig werden weeskinderen in Nederland echter bij voorkeur onder gebracht in gezinnen. Wel bleef er vraag naar dagopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking. Voor hen werd er een kleuterdagverblijf gestart: Stijntje Buys. In de opvolgende jaren breidde de organisatie uit om ook kinderen met een andere beperkingen op te vangen. Tegenwoordig beschikt Stijntje Buys, sinds de jaren 90 als onderdeel van stichting
De Driestroom, over verschillende locaties en is het uitgegroeid tot een specialistisch kindercentrum.