Nijmegen Toen en Nu 'Charlemagne'

Willem Spang
19 juli 2015
Op de gemeentegrens van Nijmegen en Malden ligt aan de Rijksweg een onbebouwd stuk grasland dat op de laatste dag van de Vierdaagse wereldberoemd is. Het terrein staat onder de Vierdaagselopers bekend als Charlemagne, vernoemd naar een café-restaurant met dezelfde naam, dat aan de overkant stond. In dit pand is al jaren de MacDonalds gevestigd.
Het fastfoodrestaurant wordt op vrijdag compleet ingericht voor de manschappen zodat deze militairen zich kunnen klaarmaken voor de laatste vijf kilometer op de Via Gladiola. Al sinds de jaren vijftig worden op Charlemagne de felbegeerde Vierdaagsekruisjes uitgereikt. Het is dan nog vijf kilometer voor het officiële einde van de Vierdaagse en de meeste lopers zullen het gevoel hebben dat ze op handen worden gedragen.
Het grasland is in particulier bezit en op het terrein is nooit een bouwvergunning aangevraagd om te voorkomen dat het stukje Charlemagne verloren gaat. Wie op internet gaat zoeken naar deze locatie Charlemagne zal bedrogen uitkomen, want de locatie staat nergens als zodanig geregistreerd.
 

Dit bericht delen:

Advertenties