Column Janus van Traa 'Roze kluit aan de Waal'

Van onze redactie
16 juni 2015
Om de stad beter te leren kennen is een rondleiding nooit weg en daarom ondernam ik de safari €œWildernis aan de Waal€. Een initiatief van het Natuurmuseum dus dat zit wel goed. Struinen tussen de kribben, zoeken naar het roze rapunzelklokje en voelen aan de bleke zoetwatermossel. Wat is de natuur toch rijk en dat voor de deur van de stad. Je rolt de Voerweg af, huppelt met een muizentrapje 't Meertje over en je bent er.
Wie schets echter mijn verbazing toen ik terecht kwam in een uitgestrekte kluit van zonaanbidders en pootjebaders. Eerst een familiestrand, dan roze pubers en aan het einde de bleke bloterik. Wildernis aan de Waal. Zelfs de Gallowayrunderen, die het hier kort moeten houden, bleven op bescheiden afstand.
Geleidelijk aan wordt zichtbaar wat die door de groene wol geverfde lobby voor ogen stond toen ze met een bruggetje de sluis naar de Stadswaard opengooiden. Hier groeit en bloeit in de vrije natuur een ecologisch recreatieparadijs, waar de wisselwerking tussen mens en habitat centraal staat. Het wachten is slechts op de eerste eko-kramen.

Janus van Traa
 

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024