Bijna 4 miljoen euro voor opheldering oorzaken ADHD en autisme

Van onze redactie Donderdag 11 Juni 2015

Het nieuwe onderzoeksproject MiND dat de biologische basis van ADHD en autisme wil ophelderen ontvangt bijna 4 miljoen euro van de Europese Unie. Het project, dat deze maand van start gaat en wordt gecoördineerd door het Radboudumc, brengt de risicofactoren voor beide aandoeningen in kaart en probeert die kennis om te zetten in betere individuele diagnoses en behandelingen. Bij het onderzoek zijn veel verschillende disciplines betrokken, er wordt nauw samengewerkt met de industrie en tegelijkertijd worden vijftien internationale PhD studenten opgeleid.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) en Autisme Spectrum Disorder (ASD) zijn chronische neurologische aandoeningen met een sterke erfelijke component. Beide aandoeningen komen vrij vaak voor. Zo heeft ruim vijf procent van de kinderen en bijna drie procent van de volwassenen ADHD. ASD treft ongeveer een op de honderd mensen.
Toch weten we nog maar weinig van de biologische oorzaken van beide ziekten en zijn er evenmin goede behandelingen beschikbaar. Opvallend is de overlap van beide ziekten. Twintig tot vijftig procent van de mensen met ADHD voldoet ook aan de criteria voor ASD .En dertig tot tachtig procent van de mensen met ASD heeft symptomen van ADHD.
Kennis combineren
Bij ADHD en ASD spelen veel genetische factoren een rol. In combinatie met bepaalde levensomstandigheden maken die factoren mensen kwetsbaarder voor (een van) beide aandoeningen. Helaas zijn de meeste genetische en omgevingsfactoren nog onbekend. Om meer te weten te komen over het ontstaan van beide aandoeningen, is het noodzakelijk dat kennis op alle niveaus wordt gecombineerd en geïntegreerd. In het door de Europese Unie gesubsidieerde project MiND werken (neuro)biologen, genetici, artsen en psychologen daarom met elkaar samen om de ziekten niet alleen op moleculair, neurobiologisch en neurologisch vlak te onderzoeken, maar ook op het niveau van cognitie en gedrag.
Nieuwe toponderzoekers trainen
Deze aanpak vraagt om een nieuwe generatie jonge wetenschappers die interdisciplinair zijn opgeleid. Ze moeten zich even gemakkelijk kunnen bewegen in de psychologie als in de bioinformatica, en ze begrijpen zowel het moleculaire als het gedragswetenschappelijke onderzoek. De onderzoekers worden niet alleen getraind in internationale onderzoeksteams, maar participeren ook in samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven. Daardoor neemt ook de kans toe dat de wetenschappelijke kennis sneller vertaald wordt in concrete toepassingen voor de patiënt.
Radboudumc & Karakter
Nijmeegse wetenschappers spelen een belangrijke rol in het onderzoek. In het Radboudumc richten prof. dr. Barbara Franke, prof. dr. Jan Buitelaar en dr. Nanda Lambregts-Rommelse (ook werkzaam bij het Kinder- en jeugdpsychiatrisch ziekenhuis Karakter) zich op de rol van genen, omgevingsfactoren en hersenverbindingen. Dr. Alejandro Arias-Vasquez analyseert of micro-organismen in de darmen invloed hebben op (het ontstaan van) de aandoeningen. Dr. Annette Schenck test genen die mogelijk met de aandoeningen te maken hebben in fruitvliegen en dr. Corina Greven (ook werkzaam bij Karakter) kijkt of mindfulness als behandeling effect heeft.
 


Reacties (12)

Geplaatst op 17-05-2018 om 22:50 door anja
Ik lees nogal eens ervaringen over partner, kind of collega, hoe ervaren de adhd rs hun eigen diagnose? Mijn zoon is er diep depressief van en eindeloos teleurgesteld in het leven.

Geplaatst op 13-07-2015 om 23:23 door Marc C
Wij ADHD'ers zijn niet ziek en al zeker niet beperkt. Wij zijn gewoon anders. ADHD'ers zijn bv. excellente Out of the box denkers. Waar een 'normale' mens zijn gedachten stoppen gaan wij gewoon door. Dus wie is er nu eigenlijk 'beperkt'? Wel is het zo dat in deze tijd van de 'gewone mensen' wordt verwacht dat ze zich wat aanpassen bij een autist, daar waar diezelfde mensen van een ADHD'er verwachten dat die zich maar aanpast aan de (voor hem/haar) buitenwereld.

Geplaatst op 16-06-2015 om 10:47 door Nel
Ik vind het ook storend als er wat denigrerend oid over mensen met ASS of ADHD of vergelijkbare eigenschappen, gesproken word. Maar laten we ook niet net doen alsof het niet ingewikkeld is voor zowel degenen met ASS en adhd als ook de omgeving. Dat is nl vaak wél het geval. Het kost meer moeite en aanpassing voor iedereen. Ik heb een partner die als oud-volwassene een diagnose kreeg. Als ik/wij het eerder geweten hadden waren er mogelijk minder problemen geweest. Maar een ziekte? Nee, dat is het mijns inziens niet.

Geplaatst op 13-06-2015 om 16:49 door Bernadette
Mijn zoon kreeg in de jaren 80 de aandoening m.b.d mee dit naar aanleiding dat mijn zoon epileptische aanvallen kreeg in de eerste 6 jaar van zijn leven de littekens op zijn hersenen zouden dit hebben vetoorzaakt (mbd) inmiddels is hij als volwassene nog steeds dat wat ze nu zeggen adhd en best extreem toch wil hij geen medicijnen doet het al vanaf zijn 16 e zonder ze nemen me maar zoals ik ben. Voor zijn werk (werkt in vetzekeringen) is hij toppie werkt altijd door ook thuis voor zijn vrouw en kids is het zwaarder ook al ziet hij dat niet altijd kan niet tegen speelgoed op de vloerwant dan is het rommel met kerst wil hij geen kerstboom want dat betekend verandering gelukkig zet ze het wel neer voor de kids .alcohol is een zwak punt door bepaalde vrinden loopt dat vaak fout hij wilt het niet maar heeft moeite om niet eraan mee te doen (wil er bij horen ) ik vind eigenlijk dat er toch onderscheid moet zijn tussen mbd en adhd .950222

Geplaatst op 12-06-2015 om 11:53 door Karin
Ik zie mezelf en mijn zoon idd niet als ziek maar alles in het leven kost ons zoveel meer energie als bij mensen zonder ADHD of ASD. Het komt nu ook niet meer voor als vroeger, het valt alleen sneller op nu in deze maatschappij. Ook mensen zonder ADHD en ASS vallen steeds vaker uit. Ik ben erg blij met dit onderzoek, ben alleen bang dat we er met 4 miljoen niet komen.

Geplaatst op 11-06-2015 om 15:31 door Janny Godefrooij
hopelijk gaan ze ook goed onderzoeken wat de medicatie doet ,als ik alles had geweten had ik het mijn kind nooit gegeven ,zware opiaten ,

Geplaatst op 11-06-2015 om 15:16 door Loek Peters
@Mary. Dat verband is er niet. Je hoort het steeds vaker omdat de methoden om een diagnose te stellen sterk verbeterd zijn. Vroeger was dat MBD en dat hoor je helemaal niet meer.

Geplaatst op 11-06-2015 om 13:29 door Mary
Ik vraag me soms wel eens af of al die toevoegingen als kleur- en smaakstoffen, E-nummers, suikers, zouten, vetten in ons eten hier een rol in spelen. Vroeger kwam het ook wel voor maar tegenwoordig hoor je het wel erg vaak.

Geplaatst op 11-06-2015 om 11:01 door Loek Peters
Ze kunnen dat geld beter besteden aan het herdefiniëren van wat normaal is. Mensen uit het autismespectrum zien zich zelf niet als gestoord. Misschien zijn de autisten wel normaal en de neurotypischen gestoord.

Geplaatst op 11-06-2015 om 10:42 door rietje
Ik heb een dochter met asperger hoogbegaaft en voor mij heel byzonder

Geplaatst op 11-06-2015 om 10:25 door Maarten
@Eveline
Helemaal terechte opmerking. Beide beperkingen (zoals ik het zie) moet je niet als ziekte wegzetten. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Heel veel mensen met een beperking als ADHD en ASD kunnen met hulp vaak heel goed functioneren. En als je van de beperkingen weet, kun je daar ook rekening mee houden en er op een juiste manier mee omgaan. Wel is het goed om meer te weten te komen over de achtergrond om in de toekomst mogelijk nog beter de juiste hulp te kunnen bieden.

Geplaatst op 11-06-2015 om 10:03 door Eveline
Ik blijf het opvallend en ook storend vinden dat er zo vaak word gesproken over adhd en autisme als een ziekte. Ik heb 3 kinderen die zeer waarschijnlijk allen een asd hebben en de middelste adhd erbij, maar ik beschouw het geenszins als een ziekte. Ze zijn alledrie uniek, hebben alledrie een aparte extra gebruiksaanwijzing en met plezier zijn we die aan het 'lezen'. Net als ieder ander moeten ze met hun eigen 'tekortkomingen' om leren gaan, accepteren en vertrouwen hebben in wat ze zijn. Stuk voor stuk zijn ze slim, empathisch, leergierig ... ze vinden zichzelf prima zoals ze zijn.
Het zou fijn zijn als de zgn buitenwereld dat ook zou vinden.Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.