Zaalvoetbaltoernooi ter ere van Thomas Roemloes

Van onze redactie
12 juni 2015
23 maart 2013 is een zwarte dag in de geschiedenis van dak- en thuislozen in Nijmegen. Bij een brand in een leegstaand tuincentrum aan de Molenweg stierf de 44-jarige dak- en thuisloze Thomas Roemloes. In het pand vonden dak- en thuislozen bescherming tegen het koude weer. Bij het stoken van een vuurtje om zich te kunnen opwarmen is iets fout gegaan en is de fatale brand ontstaan. De dagen daarop werd er ook gesproken over een mogelijk misdrijf. De politie stelde echter vast 'dat uit niets is komen vast te staan dat er sprake was van een misdrijf'.
Vriendelijk en betrokken
Thomas Roemloes werd als jongste kind geboren in een groot Moluks gezin uit het Brabantse Nistelrode. Nadat zijn moeder stierf ging Thomas op straat leven. Uit vrije wil. Vriendelijk en betrokken probeerde hij lotgenoten te helpen, met name jongeren. Hij schreef: ‘In ieders leven, is het meer geven dan nemen. Daarom wil ik mijn ervaring delen. Door het verleden, terug te brengen naar het heden’. Hij is door zijn inzet voor dak-en thuislozen een bekende persoonlijkheid in Nijmegen.
Thomas Roemloes Zaalvoetbaltoernooi
Verschillende instanties in Nijmegen die zich inzetten voor dak- en thuislozen zijn verenigd in het Nijmeegs Daklozen Overleg. Ook enkele daklozen zijn hierin vertegenwoordigd. Samen behartigen zij de belangen van dak- en thuislozen in de regio Nijmegen. Het NDO heeft ter nagedachtenis aan Thomas het zaalvoetbaltoernooi naar hem vernoemd. Doel van deze dag is een sport- en teamdag voor dak-en thuislozen. Centraal staat echter kennismaking en verbinding met familie, kennissen, lotgenoten, supporters en geïnteresseerden.
In juni 2014 werd het toernooi voor de eerste keer onder de nieuwe naam ‘Thomas Roemloes Zaalvoetbaltoernooi’ gehouden. Het team van stichting Moria heeft het toernooi toen gewonnen. Dit jaar zijn zij weer een van de deelnemers. De heer Tahri van stichting Moria vertelt dat de bewoners van Moria elke dinsdag een potje zaalvoetbal spelen en nu weer erg uitkijken naar het komende toernooi. ‘Meedoen vinden wij belangrijker dan winnen’.
Thomas Roemloes Zaalvoetbaltoernooi 2015
Ook dit jaar wordt een toernooi georganiseerd. Deze vindt plaats op 20 juni in de sporthal Ark van Oost aan de Cipresstraat in Nijmegen-Oost en start om 12.00 uur. Deelnemende team zijn onder meer Iriszorg met team de flet en team woonzorg, De Hoop, Dwarsweg, Vince en FC Thomas. FC Thomas is een team bestaande uit familieleden van Thomas Roemloes. Iedereen kan komen kijken en kennismaken met dak- en thuislozen. Alle dak- en thuislozen uit Nijmegen worden door de organisator uitgenodigd deel te nemen. Zorginstanties kunnen zich ook aanmelden via de Facebookpagina van het Thomas Roemloes Zaalvoetbaltoernooi.  
Fieldwork Foundation
De prijs voor het winnende team wordt geschonken door Fieldwork Foundation. Deze stichting bestrijdt leed. Thomas staat op deze dag uiteraard centraal, voor hem is er een gedenktafel ingericht. De dag wordt afgesloten met een traditionele Molukse dans en met muziek.

 

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024