Column Janus van Traa 'Lift als half werk'

Van onze redactie
5 juni 2015
Zestig jaar nadat het onding de benedenstad spleet, kwam een ambtenaar op het idee een lift naar het Groene Balkon te bouwen. Het stadsbestuur was overdonderd. Briljant. Eindelijk een facelift voor die naargeestige klaagmuur die nooit groen heeft willen worden of het moet van een schimmel zijn maar dat telt niet mee voor de Green City-competitie.
Waarschijnlijk is het plan gevonden in die schimmige stapel Nijmeegse dossiers die onlangs in Amsterdam opdook. Sinds de stad op heuvels ligt wordt er geworsteld met de vraag hoe die markante hoogteverschillen overwonnen in plaats van uitgebuit kunnen worden. Dat de Oranje's het vorstelijke Valkhof overwegend links lieten liggen heeft, naar verluidt, alles te maken met die on-Hollandse klim. En niet alleen Willem werd er moe van. Ik ook.
Toch ging er bij de bekendmaking van het liftplan een golf van huivering door de stad. De Nijmegenaar is ervaringsdeskundige als het om gemeentelijke liften en roltrappen gaat. Bovendien ligt de bovenstad zo'n twintig meter hoger dan de kade en komt dat Groene Balkon niet eens halverwege. Kortom half werk. Nijmegen verdient meer creativiteit. Veel meer.
 
Janus van Traa

 

Dit bericht delen:

Advertenties