Foto-expositie over beeldvorming rond gender en seksuele diversiteit

Van onze redactie
5 juni 2015
Pride Photo Nijmegen presenteert vanmiddag in het Roze Huis de foto-expositie Vroeger en Nu. De expositie bestaat uit foto's die laten zien hoe de verbeelding van homoseksualiteit in de loop van de tijd is veranderd. Er zijn foto's van Vroeger te zien naast foto's van Nu.
Vroeger werd er niet of nauwelijks over homoseksualiteit gesproken. En als er al over gesproken werd dan vaak negatief. Ook was homoseksualiteit vrijwel onzichtbaar. En de weinige beelden die je tegenkwam gaven een vertekend beeld. Ons denken over homoseksualiteit is veranderd. Veel vooroordelen zijn verdwenen. Zoals ons denken over homoseksualiteit is veranderd zo is ook de manier waarop homoseksualiteit in beeld wordt gebracht veranderd. Pride Photo is benieuwd hoe die verandering in de beeldvorming er anno 2105 uitziet en hebben daarom dit evenement in samenwerking met de Nijmeegse fotografen An Stalpers en Ineke Duursema opgezet.
Nijmeegse fotografen
In 1990 maakten de Nijmeegse fotografen An Stalpers en Ineke Duursema een serie foto’s waarin zij hun kijk op homoseksualiteit gaven. De serie kreeg de toepasselijke titel: Het Kan Ook Anders. De serie bestond uit twintig foto’s die op verschillende plaatsen in België en Nederland te zien is geweest. Een van de populairste foto’s uit de serie toonde twee papa’s en hun kindje. Pride Photo Nijmegen heeft een aantal foto’s van deze twee fotografen voorgelegd aan in Nijmegen actieve fotografen, uit heden en verleden, met het verzoek om – eventueel  geïnspireerd door de foto’s van toen- foto´s te maken die hun visie van nu weerspiegelen. Pride Photo hoopt met deze expositie een beeld te kunnen presenteren van de verschuiving in de beeldvorming rond gender en seksuele diversiteit. Behalve foto’s van An Stalpers en Ineke Duursema zijn er foto’s te zien van Leo van Adrichem, Loeki Bentlage, Jet Budelman, Frans Eppink, Hetty Ermers en Jac. Splinter.
Opening expositie
De opening van deze bijzondere foto-expositie vindt plaats op vrijdag 5 juni. Iedereen is van harte welkom vanaf 17.00 uur in het Roze Huis. De foto’s zijn tot en met Roze Woensdag op 22 juli te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Roze Huis.
 

Dit bericht delen:

Advertenties