Deelnemers gezocht voor onderzoek naar mindfulness bij kanker

Van onze redactie
4 juni 2015
Het Radboud Universitair Centrum voor Mindfulness voert in samenwerking met het Helen Dowling Instituut in Groesbeek een onderzoek uit naar mindfulness bij kanker. Op 2 september start er - als onderdeel van het €œBeMind€ onderzoek - een groep deelnemers bij het Radboud Centrum voor Mindfulness in Nijmegen.
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness-therapie behulpzaam kan zijn bij de behandeling van psychische klachten bij kanker. Mindfulness is een behandelmethode die patiënten leert om met aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Het blijkt bij mensen met kanker de klachten van angst en depressie te verminderen en de kwaliteit van leven te kunnen verbeteren. In dit onderzoek wordt er gekeken of online mindfulness een effectief alternatief is voor de groepsbehandeling. Aanmelden kan via de website van BeMind.
Deelnemers
In totaal zijn voor dit onderzoek 245 deelnemers nodig. Dit zijn patiënten die:
  1. kanker hebben (gehad) ,
  2. geen ervaring hebben met mindfulness,
  3. vragenlijsten in het Nederlands kunnen invullen,
  4. toegang hebben tot een computer en internet.
Op dit moment zijn er 190 deelnemers verzameld.
Groepen
Participanten worden op basis van loting verdeeld over drie groepen. Groep 1 krijgt thuis online individuele mindfulness therapie. Groep 2 krijgt in groepsverband mindfulness therapie op locatie bij de patiënt in de buurt. Groep 3 komt op een wachtlijst te staan van 3 maanden en stroomt vervolgens in bij groep 1 of 2. Het effect van mindfulness op angst- en depressieklachten en kwaliteit van leven wordt gemeten aan de hand van vragenlijsten voorafgaand, tijdens en na afloop van de behandeling. Daarnaast vinden korte telefonische interviews plaats. Het onderzoek BeMind loopt tot en met september 2017 en is gefinancierd door Pink Ribbon.
 

Dit bericht delen:

Advertenties