Column Janus van Traa 'Donjon op de Sterrenberg'

Van onze redactie
12 juni 2015
De donjon van mijn jeugd stond op de Sterrenberg. Je kwam er met het fameuze bergspoortje. Halverwege de klim naar Berg en Dal lag daar opeens dé attractie van Nijmegen. De uitkijktoren. Je keek uit op Arnhem en de Elterberg die we op de Duitsers 'veroverd' hadden. En beneden zag je opa en oma op het terras met ranja te wachten.
Die trekpleister is weggevaagd. Er staat nu een patserig landhuis met megalomane trekjes. Zelfs bospaadjes moesten wijken voor het kapitaal van ene Terwindt, nazaat van vermogende steenverkopers die mogelijk nog wat verdiend hebben aan de sloop van het Valkhof. Hoe dan ook: Zijn belofte de uitkijktoren te herbouwen is tot op heden loos gebleken.
Lange tijd meende ik dat hij uit wroeging die donjon op het Valkhof financieel steunde, maar dat bleek deze week een ernstige misvatting. Met pervers genoegen wachtte deze plutocraat de raadsvergadering af om meteen daarna in de krant een financiële domper op alle feestvreugde te zetten. GroenLinks knorde van genoegen. Gelukkig biedt crowdfunding soelaas. Kan Terwindt rustig die Sterrenberg herbouwen.
Janus van Traa
 

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024