Nieuw boek Annemarie Haverkamp

Van onze redactie
25 november 2013
Nederland viert op 7 december de tiende verjaardag van prinses Amalia. Een bijzondere dag voor de Nijmeegse schrijfster Annemarie Haverkamp die bijna gelijktijdig met de toenmalige prinses Máxima een kind kreeg en krantencolumns schreef over een gedeelde zwangerschap. Job kwam zo anders ter wereld dan het prinsesje: een zeldzame chromosoomafwijking maakt dat hij door het leven gaat met zware beperkingen.

Schrijfster Annemarie Haverkamp (1975) volgt de ontwikkeling van haar zoon in veelgelezen columns. Na Job, een zeldzaam jongetje (2007) en Job zegt Koekemokke (2009) verschijnt eind november Jarige Job. Om ‘tien jaar Job’ te vieren, reisde Annemarie met het Liliane Fonds naar Campinas, Brazilië. Daar bezocht ze het revalidatiecentrum Casa da Criança Paralítica, waar kinderen met een handicap worden begeleid. Annemarie ging in dialoog met moeders van kinderen met een beperking in een land dat investeert ten behoeve van het WK-voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016, maar waar weinig geld is voor goede gehandicaptenzorg. De Braziliaanse ontmoetingen hebben geresulteerd in een extra hoofdstuk.

Jarige Job is een jubileumboek over een broos jongetje dat toch maar mooi tien jaar werd. Annemarie Haverkamp beschouwt en beschrijft het leven met haar verstandelijk en lichamelijk gehandicapte zoon. Elk hoogtepunt en elk dieptepunt heeft ze door de jaren heen gedocumenteerd. Dat maakt de serie Job tot een bijzonder en ontroerend document. Lezers prijzen Annemarie omdat ze zo openhartig en eerlijk schrijft over soms pijnlijke, maar voor velen zeer herkenbare situaties.
In 2010 verscheen van haar hand de non-fictie roman Dolgelukkig zijn wij, een confronterend boek over de  geboorte van Job en de vraag of hij er – ernstig meervoudig gehandicapt – wel zou moeten zijn.


Jarige Job verschijnt enkele dagen vóór Wereld Gehandicaptendag, 3 december. De boekpresentatie is 28 november om 19.30 uur in boekhandel Polare (voorheen Selexyz Dekker vd Vegt) aan de Marikenstraat 29 in Nijmegen. Annemarie overhandigt het eerste exemplaar aan journalist en presentator Jaap Jongbloed, die al ruim dertig jaar ambassadeur is van het Liliane Fonds.


Dit bericht delen:

Advertenties