Wijkenfestival 'Nijmegen maken wij'

Van onze redactie
20 november 2013

A.s. zondag 24 november is er van 13.00 tot 17.00 uur het gratis Wijkenfestival ‘Nijmegen maken wij’ voor alle Nijmegenaren in het Goffertstadion.

Laat u tijdens het festival inspireren door sprankelende initiatieven van Nijmegenaren. Hoe organiseer je een kerstlichtjestocht, start je een loopgroep of plaats je een witte boekenkast? Ook zijn er boeiende workshops en optredens.

Het programma:


—¾opening door burgemeester Bruls
—¾13.00 - 17.00 uur: markt met bewonersinitiatieven, workshops, diverse optredens, zoals zang, dans, rap, toneel, enz.
—¾16.00 uur: uitreiking van de prijs voor het beste wijkidee door wethouder Tankir
In de afgelopen weken heeft u op deze gemeentepagina al kennis kunnen maken met een aantal van de vele bewonersinitiatieven die u vindt op het festival. Deze week de laatste bijdrage. We gaan in gesprek met Mieke Welschen, een bewoner uit Hees.

Hart voor de wijk - Mieke Welschen

Mevrouw Welschen blijkt een enorm actieve bewoner met een groen hart. Zij is plaatsvervangend voorzitter van een bijzonder volkstuinenproject. “In Park West lopen openbare wandelpaden dwars door de privé volkstuinen van bewoners heen. Dat vraagt een bijzondere samenwerking tussen de gemeente en de bewoners. Wij onderhouden de openbare wandelpaden namelijk grotendeels zelf. Ook geven wij voorlichting aan groepen leerlingen over het zelf verbouwen van voedsel. Volgend jaar vieren wij dat het Achterveld tien jaar bestaat.

Ik zit ook in een groene werkgroep van de bewonersorganisatie Vereniging Dorpsbelang Hees. De werkgroep is onlangs een project gestart om bewoners stukjes park te laten adopteren. Ook doe ik mee met de actiegroep West Wil Groene Buffer. Deze groep wil voor de mensen in Nijmegen-West iets doen aan de overlast door de nieuwe stadsbrug en de daarmee toenemende verkeersdrukte.”
Daarnaast is mevrouw Welschen bestuurder van bewonersorganisatie Dominicushof.
“Daar hebben we onder andere een jaarlijks cupcakeproject waarbij kinderen gebak maken en bezorgen bij ouderen in de wijk en in huize Rosa de Lima. Vorig jaar hebben we eenmalig de jongeren van Sancta Maria erbij betrokken.”

Tot ziens op het wijkenfestival

“Ik wil graag op het wijkenfestival staan, omdat ik daar nog een hoop kan leren van hoe anderen en andere wijkorganisaties bewoners betrekken bij de leefbaarheid van hun eigen wijk. Ook wil ik het lokaal bestuur laten zien dat Nijmegen al lang bruist van en leeft op de vrijwilligersactiviteiten van veel mensen. Daar is niets nieuws aan! Als morgen de vrijwilligers en mantelzorgers staken, stort het hele sociale netwerk in en dat is al heel lang zo. Hees heeft al honderd jaar een participerende bevolking! Naast mij zijn velen heel actief, ik ben echt niet de enige!”

“Initiatief in wijk krijgt welverdiend podium”

“Het is heel bijzonder dat er aankomende zondag zoveel Nijmegenaren laten zien wat je voor je buurt kunt betekenen. Bijna zeventig wijkinitiatieven kunt u in het Goffertstadion ontmoeten”, zegt wijken-wethouder Turgay Tankir.

Het wijkenfestival op zondag 24 november biedt een podium aan al die Nijmegenaren met hart voor hun buurt. Zij laten initiatieven zien die gaan over het maken van speelplekken, moestuinen of het organiseren van een huiskamerrestaurant. Het gaat over het uitlenen van boeken of het in contact brengen van buurtbewoners via social media.

Wethouder Turgay Tankir: “Al deze initiatiefrijke mensen hebben iets voor elkaar gekregen. Vaak door hun eigen gedrevenheid en met hulp van andere buren, de gemeente, een woningcorporatie of ondernemers in de buurt.
Als wethouder van Wijken heb ik de afgelopen jaren veel zien opbloeien en de energie gezien waarmee mensen elkaar inspireren. Dat vraagt een andere opstelling van de gemeente, bijvoorbeeld door soepeler om te gaan met regels en door vooral te kijken hoe ideeen écht uitgevoerd kunnen worden.”

Op het wijkenfestival worden verschillende workshops gehouden. Iedereen kan hieraan meedoen. Ook is er info over Mijnbuurtje, de website die in veel buurten actief is. Op de Participatiekaart is te vinden welke bewonersprojecten er in onze stad zijn. Zo kunnen alle Nijmegenaren kennis maken met de vele initiatieven, contact leggen en van elkaar leren


Dit bericht delen:

Advertenties