Fietsenstalling onder Doornroosje opent morgen de deuren

Van onze redactie Dinsdag 09 December 2014

Morgen wordt het nieuwe fietstransferium naast het Nijmeegse Centraal Station in gebruik genomen. Het transferium biedt plaats aan zo’n 4000 fietsen en is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. De stalling is gratis en bewaakt. Bezoekers kunnen morgen vanaf 06.00 uur terecht en voor de eerste 2000 bezoekers is er een bijzondere herinnering.

Gemiddeld pakt ruim veertig procent van de reizigers de fiets naar het station. Het grote inpandige fietstransferium heeft dan ook een belangrijke functie voor treinreizigers. De voorziening is gebouwd met de laatste inzichten en kennis over inpandig fietsenstalling. Het gaat daarbij om de breedte van de gangen, de vrije hoogte, daglichttoetreding  en een befietsbare toegang waarmee men zonder afstappen de stalling kan inrijden. Dat vergemakkelijkt het parkeren van de fiets aanzienlijk, zeker als een trein moet worden gehaald. In het eerste kwartaal van 2015 wordt bovendien nog een detectiesysteem en een verwijssysteem geïnstalleerd waarop per gang te zien is hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en waar. Het systeem maakt het voor de beheerder mogelijk om te zien hoe lang een fiets al geparkeerd staat, zodat te lang gestalde fietsen kunnen worden verwijderd. Behalve voor treinreizigers dient het transferium als stalling voor bezoekers van Doornroosje en studenten uit de 350 studentenwoningen in het complex. Met de komst van de nieuwe voorziening is de totale stallingcapaciteit in de stationsomgeving uitgebreid tot bijna 10.000. De tijdelijke fietsklemmen die in de omgeving staan, worden de komende tijd verwijderd. 
Kunstwerk TALIA
In het transferium is een bijzonder kunstwerk van Jan van der Ploeg (Amsterdam 1959) opgenomen. De kunstenaar, die bekend staat om zijn muurschilderingen in binnen- en buitenruimten, heeft op de vloeren, wanden en plafonds een abstract lijnenspel met intense kleuren gecreëerd dat bijdraagt aan een optimistisch en positief gebruik van de ruimte. De schilderingen van Van der Ploeg, aangebracht op bestaande architectuur, hebben door de zorgvuldig afgewogen kleurstellingen een bijna driedimensionale werking. De werken zijn op zichzelf als zelfstandige ruimtes te beleven, maar benadrukken ook de ruime die ze omgeeft,
Ruimte voor de fiets
ProRail draagt namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu 2,25 miljoen euro bij aan het nieuwe Nijmeegse fietstransferium als onderdeel van hun programma Actieplan Fietsparkeren. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Sinds 1999 zijn er landelijk ruim 350.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op bijna 400 stations. Het aantal stallingplaatsen is nu 400.000 en groeit de komende jaren naar ruim 500.000. De Stadsregio Arnhem-Nijmegen draagt 1,5 miljoen euro bij aan het fietstransferium. Het fietstransferium ligt op het kruispunt van de belangrijke fietsroute vanaf de Waalsprong naar Heijendaal.
 
 
 


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 0624322422. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.