Geslaagde rampoefening op De Oversteek

Van onze redactie
19 november 2013
Gisteravond vond er op de nieuwe brug de Oversteek een grootschalige rampoefening plaats. Dit was nog mogelijk omdat de brug pas aanstaande maandag open gaat voor verkeer.

Het scenario van het ongeluk was dat er door een dronken fietsster een aanrijding veroorzaakt werd met als gevolg een kettingbotsing waarbij een vrachtwagen (met mogelijk gevaarlijke chemische lading), zes personenauto’s en twee bestelbusjes betrokken raakten.


De oefening begon om 19.00 uur en onder toeziend oog van burgemeester Bruls, fotografen en meerder cameraploegen stroomden de hulpdiensten toe. Politie, brandweer en ambulance alsmede de bijbehorende OVD’s (Officier van Dienst) wisten in een kleine 2 uur alle slachtoffers te bevrijden en de voertuigen te stabiliseren. Aangezien er 15 gewonden waren gevallen en 2 doden te betreuren waren werd ook de hulp van het SIGMA (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) ingeroepen. Dit team bouwt bij grote incidenten ter plaatse een tent op waarin alle slachtoffers worden opgevangen.

Levensecht


De 15 gewonden werden levensecht uitgebeeld door mensen van Lotus. De afkorting staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers. Door het gebruik van Lotusslachtoffers bij dit soort oefeningen steken de hulpverleners nog meer op. De figuranten kennen precies alle symptomen van de gespeelde letsels en blijven dit in hun rol tot het einde van de oefening volhouden. Met alle details die erbij komen kijken tot aan de make-up toe, die iedere speler zelf helemaal aanbrengt. De 2 doden die er vielen werden door poppen uitgebeeld.

 


Dit bericht delen:

Advertenties