Hoe werkt schadevrije jaren opbouwen als ondernemer?

Van onze redactie
11 juli 2025

Als zelfstandige zonder personeel ben je vaak zelf de enige die in je bedrijfsauto rijdt. Dat betekent dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor hoe er gereden wordt, en dus ook voor de schade die eventueel ontstaat.

Hoe meer je onderweg bent, hoe groter de kans dat er iets misgaat. Een paaltje bij het achteruitrijden, een haastige fietser die je over het hoofd ziet of gewoon pure pech, het kan iedereen overkomen. Gelukkig kun je met elk jaar dat je schadevrij rijdt korting opbouwen, en dat kan op de lange termijn flink schelen in je premie. Sommige ondernemers besparen hiermee honderden euro’s per jaar. Maar hoe zit dat nou precies met die schadevrije jaren? Want het systeem is niet altijd even helder, en er zijn ook genoeg misverstanden over. Dus hoe werkt het in jouw voordeel, en waar moet je op letten om die opgebouwde korting niet weer kwijt te raken?

Waarom schadevrije jaren belangrijk zijn
Schadevrije jaren werken eigenlijk als een soort spaarkaart, maar dan voor korting. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er één jaar bij. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Dat kan soms oplopen tot wel 75 procent. Rijd je een keer schade, dan val je al snel vijf jaar terug. En dat doet pijn, zeker als je jarenlang voorzichtig hebt gereden. Heb je een zakelijke autoverzekering zzp? Dan bouw je automatisch schadevrije jaren op zolang jij als hoofdbestuurder geregistreerd staat. Deze worden netjes bijgehouden in een bepaald systeem dat verzekeraars onderling gebruiken. Zo weet iedereen precies wat iemand aan schadevrije jaren heeft weten op te bouwen.

Hoe zit het met overstappen of meerdere auto’s?
Bij veel ondernemers leeft de vraag of schadevrije jaren overdraagbaar zijn tussen meerdere zakelijke auto’s. Het antwoord is simpel: nee. Je schadevrije jaren gelden maar voor één voertuig tegelijk. Schaf je een tweede bus of auto aan? Dan begin je daar dus gewoon weer op nul. Positief is wel dat schade aan die tweede auto je bestaande korting op je eerste voertuig niet beïnvloedt. Op jwverzekeringen.nl vind je alle info over hoe je als ondernemer verschillende voertuigen het slimst verzekert. Of je nu in een bestelbus rijdt of in een elektrische auto, er is altijd een passende zakelijke dekking te vinden.

Schade claimen of toch zelf betalen?
Je bent verzekerd, dus je mág schade claimen. Maar of het ook verstandig is, is een tweede. Voor kleine schades kan het voordeliger zijn om die gewoon zelf te betalen. Want als je vijf schadevrije jaren verliest, stijgt je premie vaak flink. Even goed rekenen dus voordat je direct je verzekeraar belt.

Leaseauto’s en schadevrije jaren, hoe werkt dat?
Rijd je als zzp’er in een leaseauto? Dan bouw je geen schadevrije jaren op zoals bij een eigen auto. Toch kun je, zodra je overstapt op een eigen wagen, een leaseverklaring opvragen. Deze bevestigt hoe lang je hebt gereden en of je schades hebt gehad. Sommige verzekeraars tellen die jaren alsnog mee als een soort bewijs van goed rijgedrag.


Dit bericht delen:

Advertenties