Samen met IrisZorg is een plan opgesteld dat bestaat uit drie onderdelen: uitbreiding van de opvangcapaciteit, betere doorstroom binnen bestaande locaties en een aanpak van de overlast in het centrum. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met dit plan. Het plan wordt gefaseerd ingevoerd en de uitvoering start zo snel mogelijk. Omwonenden hebben een brief ontvangen en worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
Uitbreiding opvangcapaciteit
Twee gebouwen op het Pro Persona-terrein aan de Nijmeegse Baan worden opnieuw tijdelijk ingezet voor opvang van ongeveer 50 mensen die vooral een woonprobleem hebben. Er is op deze locatie 24 uur per dag bereikbaarheid en beschikbaarheid van Iriszorg.
Daarnaast wordt het gebouw De Flet aan de Nieuwe Dukenburgseweg 15 beschikbaar gesteld voor circa 27 dak- en thuisloze mensen. Op deze locatie is 24 uur per dag begeleiding en ondersteuning van IrisZorg.
Beide locaties zijn doorstroomplekken. De inzet is tijdelijk, beide locaties zijn beschikbaar tot ongeveer 1 mei 2026. In de winterperiode wordt opgeschaald waar nodig.
Betere doorstroom binnen bestaande locaties
Door de uitbreiding van opvangplekken kunnen in het Multi Functioneel Centrum (MFC) en De Aanvang en Het Trainingshuis (op het terrein van De Hulsen) mensen met een grotere zorgvraag worden opgevangen. Zo krijgen zij de juiste begeleiding en zorg, terwijl mensen met minder intensieve zorgvraag sneller door kunnen stromen naar andere plekken.
Aanpak overlast rondom het MFC
IrisZorg past het binnenterrein van het MFC in het centrum aan, zodat ook mensen die niet bij het MFC wonen of verblijven hier overdag kunnen blijven onder toezicht. Vanaf dat moment is het niet toegestaan om buiten de hekken van het MFC te verblijven. Politie en handhaving zullen actief optreden tegen groepen die voor overlast zorgen buiten het terrein. Deze aanpak is een pilot voor zes maanden.
Wonen eerst
Met dit plan zet de gemeente Nijmegen een belangrijke stap richting het principe ‘wonen eerst’ – waarbij een eigen plek het beginpunt is voor herstel en begeleiding. De uitdagingen zijn groot en worden niet in één keer opgelost. Toch is dit een belangrijke stap om de opvang beter te organiseren en de leefbaarheid in de stad te verbeteren.
Burgemeester Hubert Bruls: “We hebben aan de gemeenteraad en omwonenden beloofd de overlast in het centrum te verminderen én betere opvang te bieden aan mensen die dat nodig hebben. Met deze opvangplekken kunnen we een deel van deze mensen passende zorg en ondersteuning bieden, zodat ze niet op straat aangewezen zijn. Een structurele oplossing voor iedereen die op straat verblijft en overlast veroorzaakt is complex en vraagt samenwerking, tijd en inzet van verschillende partners, zoals zorginstellingen, woningcorporaties en politie. Daar blijven we met volle inzet aan werken.”